Rebell-Robbans nya gigg

UPPDATERAD Rebell-Robert, hovmusikant på Slussens tunnelbanestation i Stockholm, ska bli världskändis. Nu har han blivit Microsofts ansikte utåt när de lanserar sitt nya spel Guitar Hero II till Xbox 360.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2007-04-12

– Jag tycker det är en kul grej, säger han till Realtid.se.

Robert är en välkänd profil inom Stockholms street-kultur. Han ligger bakom odödliga hits som Connex Complex, Fuck Connex och Tunnelbanans psykolog.

Just nu sprids reklamfilmen på internet genom Europa och USA. Tyskarna kallar honom för ”Robert Rockt”.

– Det var de på Dist som hade sett mig spela på Slussen och tyckte tydligen jag var som klippt och skuren för jobbet, säger Rebell-Robert till Realtid.se.

– Jag är ju alltid redo att rocka.

Magnus Langley är marknadsansvarig för xBox i Norden.

– Vi tyckte det här var ett kul initiativ, ett nytt grepp. Han är ju en kultfigur. Alla har någon gång drömt om att vara en gitarrhjälte, säger han till Realtid.se.

I filmen kan man se den hårfagre punkaren rocka loss till australiensiska Wolfmothers låt Woman.

Efteråt slår han – såklart – sönder guran mot golvet.

Enligt ett pressmeddelande har filmen laddats ner över 20.000 gånger på sajten www.gametrailers.com.

Robert brukade kalla sin musikstil för ”knullpunk”, men har nu bytt till tunnelbanepunk.

Han ligger i ständig konflikt med tunnelbanans väktare, eftersom SL har musikförbud. Han understryker dock att han inte är en bråkig kille.

– Jag vill bara sprida glädje, säger han.

I början av sin karriär skrev han ofta låtar som knappast kan anses vara okontroversiella. Den senaste tiden har han dock tonat ner sin retorik.

– Det är klart att vi inte alltid samtycker med kontroversiella uttalanden och låttexter som han står för. Vi var mer ute efter hans gitarruttryck, säger Langley.

Robert har spelat i tunnelbanan sedan 1989, då hans föräldrar sparkade ut honom på gatan.

”Men istället för att börja knarka,supa eller bli kriminell bestämde jag mej istället för att försöka lära mej spela något instrument å på så vis få in pengar till natthärbärgen å vandrarhem”, skriver han på sin hemsida.

År 2004 blev han framröstad till Årets artist av sajten Allt om Stockholms besökare.

Kommer du att fortsätta spela på tunnelbanan?

– Ja, jag kommer att köra på som vanligt, jag har ju ny platta och allt, säger Robert, och tillägger att Stefan Sundström är en av dem som köpt och fått hans skiva signerad.

Fick du betalt för reklamjobbet?

– Ja, det blev lite slantar, men inget sexsiffrigt eller femsiffrigt belopp. Jag fick ett fyrsiffrigt belopp. Jag blir absolut inte rik på det här, utan tycker att det är en kul grej.

Se Rebell-Roberts reklamfilm här

Artikeln är korrigerad

Platsannonser

Logga in