Per Agerman. Foto: Pressbild
Utmärkelse

Realtids grävredaktör prisad igen för Swedbank-scoop

Snart kan det dessutom bli en Emmy för Per Agerman.

Uppdaterad 2020-09-21
Publicerad 2020-09-21

I fredags backade Swedbank-aktien drygt 5 procent efter uppgifter om att Finansinspektionen, FI, inlett ytterligare en granskning av banken. Även denna granskning har koppling till den misstänkta penningtvättsproblematik som Uppdrag Granskning avslöjade i februari 2019.

Några timmar senare stod det klart att journalisterna bakom Swedbank-granskningen – däribland Per Agerman som nyligen tillträtt som Realtids grävredaktör – tilldelas Guldspaden. Det blir det tredje priset i ordningen för avslöjandet, efter Stora journalistpriset och Kristallen.

Dessutom är granskningen nominerad till en Emmy – ett av världens finaste tv-priser. Om det även blir en fjärde pris i ordningen kommer att stå klart natten till tisdag,

Vad var största utmaningen med Swedbank-jobbet?
– Det var att vi hade tillgång till en sådan enorm datamängd. Och vi visste inte om det fanns något där. Vi lade ner flera veckor – till och med månader – på att förstå, rensa och städa upp materialet. Göra det sökbart helt enkelt. Idén var att vi skulle göra samma typ av körning som bankerna gör. De har ett system som varnar om det dyker upp misstänkta transaktioner.

Ni hittade 40 misstänkta miljarder – samtidigt som dåvarande vd Birgitte Bonnesen förklarade i media att Swedbank inte hade några problem med penningtvätt.
– Det var väldigt speciellt. I och med att de sa att de inte hade några problem höjde de ribban för oss. Det fanns en oro att det fanns fel i materialet. Vi var tvungna att vara helt säkra på vårt material och våra slutsatser.

Vad är största utmaningen med grävjournalistik?
– Det tar mycket tid.

Vilket gör det dyrt.
– Det beror på vad man jämför med. Swedbank själva har betalat över 1 miljard till sin advokatbyrå för att den skulle göra en egen granskning av härvan, så i jämförelse med advokatbyrån var vi ändå billiga.

Du har nyligen tillträtt som grävredaktör på Realtid. Vad är ambitionen med satsningen?
– Realtid ha alltid varit känd för sin granskande journalistisk och egna nyheter. Och det arvet vill vi förvalta med en fortsatt satsning på högkvalitativ journalistik. Vi har lyckats knyta till oss några av landets bästa ekonomijournalister som flera gånger tidigare gjort omtalade och prisade granskningar vilket känns extra roligt.

Platsannonser