FinansNyhet

Realtid: Här är de mest lästa krönikorna 2020

Årets mest lästa krönikorÅrets mest lästa krönikor
Foto: Realtid
Publicerad

Collector, Greenwashing, samhällsfastigheter, bostasdbubblor och vindkraften var några av ämnen som årets mest lästa krönikor tagit upp. Här är hela listan!

Marlène Sellebråten

Plats 1

Collector är bara toppen på isberget

Realtids krönikör Per Lindall undrar om riskerna med de snabbväxande nischbankerna kommer att spilla över på allmänheten.

Skribent: Per Lindvall

Annons

Publicerad: 23 januari 2020

” Collectors kollaps visar att systemet med insättningsgaranterad inlåning måste göras om. Det finns ingen relation mellan garantiavgifterna för inlåningen och risken i verksamheten. En sådan missmatch är garanterad att skapa problem.”

Läs hela krönikan här >>

Annons

Plats 2

FI:s beslut avgör Collectors framtid

 

Collector tog en smäll på 800 miljoner kronor och klarade inte kraven på kapitalbuffert. Men det kan bli betydligt värre, befarar Realtids Per Agerman som ser likheter mellan Collector och HQ:s krasch för tio år sedan.

Annons

Skribent: Per Agerman

Publicerad: 22 januari 2020

” Frågan är om Finansinspektionen inte måste gå vidare med en egen undersökning. Reserveringen på 800 miljoner kronor och nyemissionen på 1 miljard ska jämföras med bankens samlade kapitalbas på drygt 4,6 miljarder kronor. Det är inget avrundningsfel som Collector gått ut med. På tisdagen valde Finansinspektionen att inte lämna några kommentarer alls.”

Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>

Plats 3

Juridisk dikeskörning av gigantiska mått

Realtids Per Agerman kommenterar domen i Allramålet och konstaterar att Ekobrottsmyndigheten och Pensionsmyndigheten har gjort grova missbedömningar.

Skribent: Per Agerman

Publicerad: 31 januari 2020

” Att det skulle bli en friande dom var högst troligt för den som följt förhandlingarna. Redan när rätten meddelade dag för dom andades det ett frikännande. Bedömningen var då att ett beslut och en färdigskriven dom skulle komma på kort tid, bara drygt en månad inklusive julledighet. Troligen hade de behövt minst en månad till på sig för att skriva en fällande dom.”

Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>

Plats 4

Vindkraften – en ekonomisk katastrof

De låga elpriserna innebär en katastrof för vindkraftsägarna, vilken i slutändan riskerar att spilla över på markägarna. De runt 190 miljarder kronor som har och är på väg att investeras i svensk vindkraft sedan 2000 lär ge en mycket mager avkastning, skriver Realtids Per Lindvall.

Skribent: Per Lindvall

Publicerad: 23 april 2020

” Visst, det går att göra andra bedömningar om framtida elbehov, förmågan att lagra energi, genom att producera vätgas och bättre batterier, och liksom att därmed styra efterfrågan mot produktionen, men dessa investeringar ska betalas här och nu.”

Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>

Plats 5

Den nya tidens lånehajar

Realtids Per Lindvall blev uppringd av en låneförmedlare i veckan som fick det svettigt med argumentationen.

Skribent: Per Lindvall

Publicerad: 7 februari 2020

”Tesen att låneförmedlarna gör det enklare och smidigare att matcha kunder med långivare och därmed sänker kostnaderna för hela branschen, vilket kan delas mellan kunderna och långivarna, är också en sanning med så kallad modifikation. Det är mera tvärtom. De mycket höga provisionerna är kostnadsdrivande och driver i slutändan upp räntorna för kunden.”

Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>

Plats 6

Sveaskog – svensk ”greenwash” i världsklass

”Greenwash” det vill säga att använda sig av olika etiketter för att framställa sig mer miljövänlig än vad man är har blivit ett uppmärksammat problem. Från svensk horisont är det statliga skogsföretaget Sveaskog ett paradexempel med sina ”gröna obligationer, skriver Realtids Per Lindvall.

Skribent: Per Lindvall

Publicerad: 22 januari 2020

”Nej, Sveaskogs gröna obligationer gör inte bolaget grönare. Det är mer del i en teater där man låtsasväver en ny grön kostym. HC Andersen kallade det Kejsarens nya kläder.”

Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>

Plats 7

Så blev Sverige skuldfritt

Det går att lära mycket av historien och i år är det hundra år sedan Sverige blev skuldfritt, konstaterar Realtids Gunnar Örn som har gått igenom tillväxt och kapitalplaceringar i Sverige sedan mitten av 1800-talet.

Skribent: Gunnar Örn

Publicerad: 27 mars 2020

”Man kan lugnt konstatera att Sverige varit mindre framgångsrikt som exportör än som importör av investeringskapital. Det enda säkra sättet att förhindra finansiella kriser verkar därför vara att både sparare och investerare ser till att det lånade kapitalet används på ett vettigt sätt.”

Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>

Plats 8

Har man inte råd att äga har man heller inte råd att hyra

Argumentet att det offentliga inte har råd att bygga är humbug och för statlig infrastruktur, inte minst försvarsbyggnader – som är SBB:s nya affärsområde, är argumentet för privatisering ännu svagare, skriver Realtids Per Lindvall.

Skribent: Per Lindvall

Publicerad: 23 september 2020

” Men det som kanske är mest absurt och kanske även skrämmande är att dessa tillgångar som finansieras billigare och högst sannolikt sköts bättre av det offentliga än av det privata ”frigör” finansiella värden när de vandrar över till en privat ägare. Det är bara att fullfölja tanken att låta det offentliga bygga fängelser och flygplatser ”en masse”, teckna långa hyresavtal och sedan sälja av dem och ”frigöra” enorma värden.”

Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>

Plats 9

Tråkigt för Savr – billigast är inte alltid bäst

Att en aktör som Savr utmanar Avanza och Nordnet på avgifterna för fonddistribution är välkommet, men så här långt räcker det inte enligt Realtids Claes Folkmar.

Skribent: Claes Folkmar

Publicerad: 6 mars 2020

” Att aktiemarknaden inte tycks ta hänsyn till Savr känns igen från attackerna mot nätmäklarnas krångliga courtagemodeller som är kostnadsdrivande och för de flesta normalkunder, trots Avanzas slogan om “mer till dig mindre till banken”, betydligt sämre än flera alternativ.”

Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>

Plats 10

Nu pumpas nya bostadsbubblor

En ny fastighets- och bostadsbubbla är under uppsegling. Realtids Claes Folkmar hjälper till att tyda järtecknen i skyn.

Skribent: Claes Folkmar

Publicerad: 9 januari 2020

”Det som lockar många privatinvesterare är löften om en hög och stabilare avkastning jämfört med obligationsmarknaden och börsen på det investerade kapitalet. ”

Läs hela krönikan Läs hela krönikan här >>

Annons