Finans Nyhet

Reaktioner på Idermarks sorti

Taggar i artikeln

Lars Idermark Swedbank
Publicerad

UPPDATERAD: Aktiespararnas vd Joacim Olsson är kritisk till att Swedbanks ordförande Lars Idermark väljer att avgå nu och inte före bolagsstämman förra veckan.

Camilla Jonsson

– Då hade ägarna haft en annan möjlighet att påverka processen. Nu måste det bli en ny interimslösning i stället för att ägarna skulle kunna ha fattat beslut på stämman, säger han till TT.

Joacim Olsson konstaterar att läget är väldigt besvärligt för banken och att det är en situation då man inte vill stå utan ledning.

Andreas Cervenka, krönikör på Dagens Industri, är inte sparsam med sin kritik på Twitter.

Annons

”Inte ett andetag av självkritik när Idermark lämnar Swedbank. Skyller istället på media. Arrogans ända in i kaklet.”

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och Partners, tycker inte att beskedet kommer oväntat.

– Det var ingen blixt från klar himmel. Förtroendet finns inte hos vare sig ägare eller kunder och då är det rimligt att låta någon annan ta över, säger Joakim Bornold till Expressen.

Annons

Fondprofilen Erik Lidén fattar sig kort: ”En nödvändig konsekvens,” skriver han på Twitter.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet tycker att det var ett bra beslut att avgå var ett bra beslut av Lars Idermark.

”Inte heller Idermark har stått för den öppenhet som Swedbank nu behöver visa. Detta är bra för aktieägarna på sikt. Swedbank är skyldig både sparare och kunder en rejäl nystart. Styrelsen behöver nytt blod som kan rekrytera ny extern vd,” skriver hon i ett Twitterinlägg.

Annons

Dan Brännström, tidigare generalsekreterare för FAR, har tidigare varit tydlig med att banken behöver en ny styrelse – så här skriver han på Twitter:

”Avhoppet bekräftar behovet av en påtagligt förändrad styrelse i Swedbank. När kommer den extra stämman att hållas?”

Storägaren Alecta hänvisar till tidigare kommentar där det bland annat framgår att Alecta ”är mycket missnöjda och besvikna på hur ledning och styrelse har hanterat penningtvättshistorien. Det är inte acceptabelt. Det har skadat förtroendet för banken. Förtroende är, utöver dess medarbetare, verksamhetens viktigaste tillgång” samt att ”Det vore fel mot Alectas kunder att kräva att hela styrelsen ska avgå omedelbart. Swedbank är en systemviktig bank och att riskera att banken står utan en styrelse vore direkt skadligt för våra kunder och det svenska finansiella systemet”.

– Det behöver både ske på ett ordentligt och noggrant sätt, men inte för långsamt, säger Jacob Lapidus, chef för externkommunikation och press på Alecta, till SVT Nyheter.

Alectas chef för extern kommunikation och press, Jacob Lapidus, säger att de inte kommenterar mer än vad de sa efter bolagsstämman förra veckan.

– Det är viktigt att valberedningen fortsätter med arbetet av förstärkningen av styrelsen. Det behöver både ske på ett ordentligt och noggrant sätt, men inte för långsamt, säger Jacob Lapidus.

Folksam vill inte heller kommentera avhoppet.

– Vi hänvisar till valberedningens uttalande så länge, skriver presschef Kajsa Moström till SVT Nyheter.

Valberedningens ordförande och Sparbanksgruppens ordförande Lennart Haglund säger till TT att en professionell rekryteringsfirma har anlitats. Sedan bolagsstämman förra veckan har två möten hållits med valberedningen.

Hela styrelsen kommer att ses över, inte bara ordförandeposten. När det finns ett förslag på en ny styrelse kommerLennart  Haglund kalla till en extra bolagsstämma – men han vill inte säga något om tidpunkt.

– Det var ju inte jätteförvånande. Den här affären har ju fortsatt att hänga i Swedbank eftersom det finns en rad frågor som är olösta och jag tror att det är själva krishanteringen som har gjort att ordföranden går. Det faktum att man inte har tillsatt en extern utredning för att gå till botten med problemet tror jag har varit en bidragande faktor, säger Uppdrag gransknings reporter Joachim Dyfvermark till SVT.

– Jag tänker att alla de som varit inblandade i dels mörkläggningen av problemen i Baltikum, dels de som varit inblandade i krishanteringen nog sitter löst om den här krisen ska lösas för banken, tror Joachim Dyfvermark.

Annons