Bank

RBS ska betala 800 miljoner pund

Aktieägarna anklagar RBS för att ha vilselett dem i samband med nyemissionen på 12 miljarder pund. Nu har banken nått en överenskommelse med tre av fem aktieägargrupper.

Uppdaterad 2016-12-05
Publicerad 2016-12-05

Royal Bank of Scotland ska betala upp till 800 miljoner pund i ett sätt att nå förlikning med tidigare deltagare i bolagets nyemission från 2008. Det framgår av ett pressmeddelande.

Aktieägarna anklagar RBS för att ha vilselett dem i samband med en nyemission. Det var i april 2008 som banken valde att dra in 12 miljarder pund. Pengamängden visade sig däremot vara långt ifrån tillräcklig när finanskrisen bröt ut. I oktober samma år valde banken att vända sig till den brittiska staten för ett räddningspaket på 45 miljarder pund.

Ägarna menar att RBS ljög om den underliggande styrkan i banken vid tidpunkten för emissionen och utelämnade viktig information från prospektet. Den direkta följden av det hela ska ha varit att tiotusentals aktieägare kom att betala ett överpris.

RBS uppger sig ha nått en överenskommelse med tre av fem aktieägargrupper som representerar 77 procent av kapitalet i stämningen.

 

Platsannonser