Rausing-dotter startar bokförlag

De två systrarna Rausing är välkända i Storbritannien för sina generösa donationer till välgörande ändamål, men de uttalar sig ytterligt sällan i pressen och syns aldrig i vimlet. Men nu kan det bli ändring på det. Lillasyster Sigrid startar inom kort ett kommersiellt styrt bokförlag.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2005-09-20

Storasyster Lisbet har enligt Veckans Affärer gett bort över 900 miljoner kronor under åren och lägger man samman vad systrarna och pappa Hans med fru Märit gett bort genom sina fonder närmar sig summan två miljarder svenska kronor.

Nu ger inte lillasyster Sigrid bara bort pengar, under hösten kommer hon också att ge ut böcker. Tillsammans med sin man, dokumentärfilmaren Eric Abraham och Philip Gwyn Jones, som tidigare arbetat på det stora bokförlaget HarperCollins, har Sigrid startat bokförlaget Portobello Books. Den här gången rör det sig inte om en filantropisk verksamhet utan om ren kommersialism.

– Nej, vår målsättning är att gå med vinst, säger Eric Abraham och Sigrid Rausing tillägger snabbt att de inte bara ska styras av profit utan att de också hoppas kunna satsa på nya och okända författare.

Kärleken till böcker är det som band de två tillsammans erkänner Eric Abraham i en intervju. De har varit gifta i ett par år och förutom mecenat och färsk bokförläggare är Sigrid Rausing också filosofie doktor i antropologi. Hennes man är också nykomling i bokvärlden. Han kommer från Sydafrika, men fick snabbt lämna sitt hemland efter en husarrest på 70-talet som följd av att hans anti-apartheid filmer väckte alltför stort uppseende.

Chef för bolaget är Philip Gwyn Jones, som friställdes från HarperCollins när de la ner sitt dotterbolag Flamingo. Familjen Rausing-Abraham har länge drömt om att starta ett bokförlag och genom gemensamma vänner fick de höra talas om Philip Gwyn Jones och tycke uppstod. Det är ingen hemlighet att det är de Rausingska pengarna som står för fiolerna, men de understryker alla tre att förlaget ska gå med vinst om tre år.

Sigrid Rausings fond skänker bort mellan tio och femton miljoner pund per år. Hennes fond delar nu enkla kontorslokaler i Notting Hill med makens filmbolag Portobello Films.

– Vi har ytterligt små omkostnader, påpekar Philip Gwyn Jones, och det gör att vi kan konkurrera med de stora bokförlagen.

Sigrid Rausing kommer att vara aktivt involverad och det är nog ingen händelse att en av de bäcker som planeras att ges ut efter höst-starten är en översättning av den svenska romanen Gregorius av Bengt Ohlsson.

Sigrid Rausing kom till Storbritannien som 17-åring, nu är hon 43 år, men säger själv att hon är formad av Mumintrollen och alla Astrid Lindgrens figurer. Men barnböcker står inte på programmet, men gärna böcker som väcker debatt. Under hösten ska de ge ut en bok om nutida Iran, som bygger på blogg-journaler och en annan bok med titeln Half Gone, som tar upp energikrisen.

Storasyster Lisbet blir säkert en av läsarna. Inte heller hon har sällat sig till Londons rika damer, som lunchar tillsammans. Hon är aktivt inblandad i sin välgörenhetsfond och ser sig själv som en professionell mecenat, ett slags riskkapitalist. Hon månar om historiska arkiv och har nyligen donerat tio miljoner pund till det brittiska nationalbiblioteket för att rädda utrotningshotade arkiv. Inte nog med det, hon föreläser också i vetenskapshistoria vid Imperial College i London, motsvarigheten till Stockholms KTH.

De två systrarna håller en låg profil i London, men nu med ett kommersiellt styrt förlag kanske den skygga Rausing-dottern får en mer välkänd profil.

Pia Helena Ormerod

Platsannonser

Logga in