Finans Nyhet

Rätten prövar Fabege-ärende för dryg miljard

Publicerad

Skatteverket vill upptaxera bolaget med 856 miljoner kronor och har därmed ett skattekrav på 240 miljoner kronor.

Realtid.se

Ärendet i förvaltningsrätten är bara ett i raden av ärenden där Skatteverket och Fabege bråkar. Bakgrunden är att Fabege-koncernen har gjort ett antal affärer med så kallad Hollands-lösning

Enkelt förklarat skedde affärerna via ett bolag i Holland och Skatteverket menar att Fabege ska beskattas för inkomster som har inkommit till det holländska bolaget. Den totala upptaxeringen för Fabege, inklusive det nya ärendet, landar på nära 8,4 miljarder kronor och ett skattekrav, inklusive skattetillägg, på cirka 2,4 miljarder kronor.

Fabege bestrider Skatteverkets senaste upptaxering på samma sätt som tidigare. Det vill säga man anser att försäljningarna har deklarerats och redovisats enligt gällande regler.

Annons

Bolaget hävdar också att Fabeges uppfattning delas av externa jurister och skatterådgivare som dels har analyserat försäljningarna, dels har gått igenom Skatteverkets argumentation.

Fabege gör ingen reservering i sin balansräkning, utan liksom i tidigare finansiella rapporter ser man på det hela som en eventualförpliktelse. Enkelt förklarat är en eventualförpliktelse ekonomiska förpliktelser som ett företag förväntas betala, men sannolikhetsgraden kan variera högst väsentligt.

Realtid.se har tidigare berättat om turerna kring Fabege och Skatteverket.

Annons

Sist det begav sig ville Skatteverket upptaxera bolaget med 415 miljoner kronor och ett medföljande skattekrav på 115 miljoner kronor.

Fabeges vd Christian Hermelin anser att Hollands-upplägget var vanligt i hela fastighetsbranschen och gav följande kommentar:

”Det gjordes på en väldigt bred front. Även staten gjorde det när man sålde ut Nordeas fastigheter. Jag tror till och med att staten gjorde detta först”, sade Christian Hermelin då.

Annons

I slutet av 2006 började Skatteverket titta på om Hollands-upplägget egentligen var lagligt.

Kort därefter infördes en lag mot sådana upplägg.

Annons