Finans

Ratos noterar portföljbolag

Vin- och spritleverantören Arcus planerar notering på Oslo Børs.

Uppdaterad 2016-11-04
Publicerad 2016-11-04

Ratos och dotterbolaget Arcus, vin- och spritleverantör, planerar att notera bolagets aktier på Oslo Børs.

"En börsnotering av Arcus förväntas ge en långsiktig, stark och diversifierad ägarbas som kan stötta bolagets fortsatta tillväxtstrategi och stärka deras marknadsposition", skriver Ratos i ett pressmeddelande.

Ratos förvärvade Arcus 2005. Med Ratos som majoritetsägare, 83 procent, har bolaget gått från att vara en norsk spritproducent till att ha utvecklats till en vin- och spritleverantörer med verksamhet i Norden.

Till bolagets mest kända egna varumärken inom sprit hör bland annat Aalborg Akvavit, Gammel Dansk och Lysholm Linie Aquavit. Inom vin har Arcus både egna varumärken, som till exempel Ruby Zin, samt agenturverksamhet där bolaget representerar producenter som Masi och Francois Lurton.

Under Ratos tid som majoritetsägare har bolaget även gjort en investering i en ny produktionsanläggning på norska Gjelleråsen där produktionen har konsoliderats.

Arcus har visat god försäljningstillväxt de senaste elva åren, med en årlig omsättningstillväxt om cirka 11 procent sedan 2005. Omsättningen vid förvärvet 2005 uppgick till cirka 863 miljoner norska kronor med en operativ EBITDA om cirka 31 miljoner norska kronor. För rullande helåret per den sista september i år uppgår omsättningen till cirka 2.572 miljoner norska kronor och operativ EBITDA till cirka 340 miljoner norska kronor.

- Arcus var en oslipad diamant när vi förvärvade bolaget 2005. Det har varit en mycket intressant tillväxtresa som innehållit alla dimensioner av värdeskapande. Tillsammans med ledningen har vi transformerat bolaget från en i huvudsak norsk spritproducent till en nordisk marknadsledare inom både vin och sprit. Arcus har skapat en plattform med potential för både fortsatt tillväxt och utveckling. Därför tycker vi att Arcus passar på börsen och ser fram emot att bjuda in fler investerare som aktieägare i bolaget, säger Mikael Norlander, Investment Director på Ratos.

ABG Sundal Collier och SEB har utsetts till joint global coordinators och joint bookrunners för börsnoteringen, och Carnegie AS som joint bookrunner. Advokatfirmaet Wiersholm AS agerar som legala rådgivare till Arcus och Ratos.

Platsannonser