FinansNyhet

Rådgivarna bakom fusionen mellan Tieto och Evry

Publicerad

Nio tunga rådgivare stöttar Tieto och Evry vid sammanslagningen. ”Det har varit en bra affär”, säger Christer Gardell om investeringen i Tieto, som genom Cevian Capital blir näst största ägare i det sammanslagna bolaget.

Sara Johansson

I dag tisdag aviserades nyheten att den finsk-svenska IT-konsulten Tieto går ihop med norska Evry. Totalt får Evrys befintliga aktieägare 0,12 nya aktier i Tieto och 5,28 norska kronor per aktie framgår det av ett pressmeddelande.

Tieto har vid sammanslagningen tagit hjälp av Bank of America Merrill Lynch och Nordea som finansiella rådgivare. Roschier är rådgivare rörande den finska lagstiftningen och Advokatfirmaet Haavind AS agerade som juridisk rådgivare rörande den norska lagstiftningen och Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP är rådgivare rörande den amerikanska lagstiftningen och Advokatfirman Lindahl som är legal rådgivare rörande den svenska lagstiftningen. 

ABG Sundal Collier agerade som finansiell rådgivare till Every vid sammanslagningen och Advokatfirmaet Schjødt AS agerade som legal rådgivare rörande den norska lagstiftningen och Hannes Snellman agerade som juridisk rådgivare rörande den finska lagstiftningen. 

Annons

Christer Gardell är genom aktivistfonden Cevian Capital tillsammans med Solidum största ägare i Tieto, 25 procent, och Apax är största ägare i Evry, 54 procent.

Till Dagens Industri uppger Christer Gardell att Evry och Tieto kompletterar varandra. Han hänvisa till att Evry är starka i Norge och att bolagen verkar inom samma områden. Medan den svenska marknaden har varit väldigt fragmenterad är den finska och norska lite mer strukturerad, säger han och menar att det kan komma fler liknande affärer.

Christer Gardell är nöjd med investeringen i Tieto.

Annons

– Det har varit en bra affär, vi köpte när det var väldigt dåligt skick och kursen låg. Företaget har fantastisk fina kassaflöden och har gett stora, stabila utdelningar varje år. Det har varit en bra början. Nu blir det det ännu bättre, säger han. 

Efter sammanslagningen kommer Tietos aktieägare att äga 62,5 procent av det sammanslagna bolaget och Evrys aktieägare kommer att äga 37,5 procent av röster och kapital i bolaget.

Apax Partners blir största ägare med totalt 20,4 procent av aktier och röster i bolaget, Cevian Capital blir näst största ägare med 9,4 procent av aktierna och röster.

Annons

Vid finansieringen har Tieto kopplat in Nordea och SEB. Finansieringen består av en lånefacilitet på 300 miljoner euro, motsvarande 2843 miljoner kronor, och en lånefacilitet på 400 miljoner euro, motsvarande 3790 miljoner kronor. Brygglånet har en löptid på 12 månader efter undertecknandet men innehåller ett förlängningsalternativ om sex månader. Lånets löptid är fem år efter undertecknandet av anläggningsavtalet. I facilitetsavtalet ingår också en revolverande kreditfacilitet på 250 miljoner euro, motsvarande 2369 miljoner euro, med en löptid på fem år, som även är undertecknad av Nordea och SEB.

Tieto-kursen stiger 5,94 procent under tisdagsmorgonen på nyheten medan Evry stiger 17,89 procent på den norska börsen.

Annons