Förslaget om informationsplikt för skatterådgivare får kritik.
Förslaget om informationsplikt för skatterådgivare får kritik.
Morgonsvepet

Rådgivare kan snart tvingas bli angivare åt Skatteverket

Rådgivare kan snart tvingas bli angivare åt Skatteverket, Verdane tar in rekordmycket i ny fond, Spotify nära miljardaffär, Fed-chefen: bäst att vänta med räntehöjningar och Apples aktie kan rusa 27 procent på ett år. Det är några av morgonens rubriker.

Uppdaterad 2019-02-04
Publicerad 2019-02-04

Rådgivare kan snart tvingas bli angivare åt Skatteverket
Rådgivare Adokaten Börje Leidhammar varnar nu för att utredningen om informationsplikt för skatterådgivare, som presenterades häromdagen, kan bli skadligt. Alla skatterådgivare kan nämligen nu tvingas bli angivare åt Skatteverket. ”Ur rättssäkerhetsperspektiv är det inte alls bra”, säger Börje Leidhammar till fPlus. Syftet med utredningen är att förhindra fusk och ”aggressiv skatteplanering”, skriver utredarna i betänkandet till regeringen. Leidhammar pekar även på att det saknas en analys av för- och nackdelar och kostnader för rådgivare och användare. Börje Leidhammar menar att skatterådgivarna förvandlas till skattejägare. "Att göra skatterådgivare till angivare är en helt oproportionerlig åtgärd, som bara kommer att öka kostnaderna, krånglet och skada förtroendet mellan rådgivare och företagen", säger han. Utredningens förslag föreslås träda i kraft den 1 juli 2020.

Verdane tar in rekordmycket i ny fond
Riskkapital Riskkapitalbolaget Verdane tar in 6 miljarder kronor i sin tionde fond, skriver Di Digital. Nu storsatsar bolaget på Norden och Tyskland, tio nya medarbetare ska rekryteras under året, varav merparten i Berlin. "Tyskland ligger efter i digitaliseringen och vi ser stora möjligheter där. Vi har hittills investerat i nio tyska bolag”, säger Staffan Mörndal, partner på Verdane, till Di. Pengarna ska gå till bolag inom e-handel, mjukvara, energiteknik och högteknologisk industri, som omsätter mellan 50 och 500 miljoner. den bäst presterande fonden för Verdane är den sjunde fonden, som investerat i bolag som Boozt och Mathem.

Theresa May åker till Bryssel för att nå en "pragmatisk lösning"
Brexit Med sitt nya mandat ska Theresa May nu åka till Bryssel och försöka hitta en "pragmatisk lösning" på dödläget om brexitavtalet. Detta skriver hon i ett inlägg i Sunday Telegraph enligt Reuters. May konstaterar att parlamentsledamöterna kan stötta brexitavtalet om det blir en förändring i reservlösningen (backstop) för Irland. "När jag återvänder till Bryssel så kommer jag att kämpa för Storbritannien och Nordirland, jag kommer att vara utrustad med ett nytt mandat, nya idéer och en förnyad övertygelse att nå en pragmatisk lösning som levererar det brexit som det brittiska folket röstat för", skriver hon. Den euroskeptiske ledamoten Steve Baker noterade samtidigt att många ledamöter har bredare invändningar mot avtalet än bara backstop. Handelsminister Liam Fox sade till Sky News att det vore "oansvarigt" av EU att vägra att öppna förhandlingarna om brexit igen.

Fed-chefen: bäst att vänta med räntehöjningar
Räntor Det är bäst att vänta med räntehöjningar tills löner och inflation tar fart. Det har Fed-chefen Jerome Powell nu kommit fram till, enligt Neel Kashkari, Fed-chef i Minneapolis, som uttalade sig på söndagen enligt Reuters. Han är inte röstande i FOMC i år. "Jag har uppmanat mina kollegor: låt oss ta det lugnt", sade han. Han sade att den amerikanska ekonomin i grunden är sund. "Vi vid Fed kan inte kontrollera om Europa har en kris, eller om Kina har en hård landning, men vi kan kontrollera våra egna misstag, så vi kan undvika att trycka på bromsen för tidig, jag tror att expansionen kan fortsätta", sade han.

Källor: Spotify nära miljardaffär
IT Spotify förhandlar om att köpa podcastnätverket Gimlet Media, avslöjade Wall Street Journal i helgen. Priset uppges ligga kring 1,8 miljarder kronor, vilket gör affären till en av de största i podcastbranschen. Det skulle även innebära Spotifys första contentköp.

Experter kritiserar bankernas sätt att sätta boräntor
Räntor Bankerna är för hemliga med vilka faktorer och omständigheter som styr kundernas boräntor, menar flera experter som TT talat med. Slderberg & Partners analytiker Anders Magnusson anser att de flesta bankerna är ”extremt icke-transparenta” med prissättningen på bolån.

Morgan Stanley: Apples aktie kan rusa 27 procent på ett år
Börs Apple väntas lansera en streamingtjänst för video under året och enligt Morgan Stanley skulle detta vara goda nyheter, citerar Omni Ekonomi. Apple är i behov av nya sätt att få in intäkter för att minska beroendet av Iphoneförsäljning och nu tror investmentbanken att detta kan vara lösningen. För aktiens del bedömar Morgan Stanley att den har potential att rusa ytterligare 27 procent på ett års sikt, vilket innebär en riktkurs på 211 dollar.

Platsannonser