Ekobrottsmyndighetens entrédörr.
Ekobrott

Rådgivare åtalad för grovt insiderbrott

Två män åtalas för grovt insiderbrott där ena, anställd på en corp-firma i Stockholm, fått information från sin roll som rådgivare vid uppköpen av dels Cybercom Group dels Fortnox.

Uppdaterad 2018-04-09
Publicerad 2018-04-09

Sent i fredags meddelade Ekobrottsmyndigheten att chefsåklagare Thomas Langrot väckt åtal vid Stockholms tingsrätt mot två personer för två fall av insiderbrott.

Brotten ska ha skett i samband med uppköpserbjudanden av dels Cybercom Group i oktober 2015, dels Fortnox i mars 2016. 

Både misstänkta är i 25-årsåldern. Ena har handlat i Cybercom-aktier samt i Fortnox-aktier efter ha fått insiderinformation från den andra, som arbetat på en corp-firma i Stockholm. 

Det första brottet som räknas som insiderbrott av normalgraden begicks i samband med ett uppköpserbjudande av Cybercom Group i oktober 2015. Rådgivaren ska vid den aktuella tidpunkten ha varit anställd på den corp-firma som anlitats för att utvärdera uppköpserbjudandet. Rådgivaren har föranlett sin vän att förvärva aktier mellan den 13-29 oktober 2015, enligt åtalet. Totalt köpte vännen som fått information aktier för drygt 111.000 kronor med en beräknad vinst om drygt 32.000 kronor.

Den andra åtalspunkten gäller grovt insiderbrott i samband med ett nära förestående uppköpserbjudande av Fortnox från bolaget Visma, i mars 2016. På samma sätt som beskrivits i den första åtalspunkten har rådgivaren haft insiderinformation om det stundande uppköpet som han sedan har läckt till sin vän mellan den 27 februari och den 3 mars 2016. Totalt köptes aktier för 563.000 kronor med en beräknad vinst om 227.000 kronor.

– Insiderbrott är ett allvarligt finansmarknadsbrott som kan skada förtroendet för aktiemarknaden. Extra allvarligt blir det när en rådgivare på ett bolag med uppdrag att utvärdera ett uppköpserbjudande, missbrukar sin särskilda förtroendeställning för egen vinning, säger chefsåklagare Thomas Langrot.

De båda misstänkta förnekar de misstänkta gärningarna.

Åklagaren hänvisar till förhör med grundaren och partnern av corp-firman som har förhörts i förundersökningen om firmans uppdrag från Fortnox och om hur arbetsprocesserna fungerade.

Åklagaren hänvisar även bland annat till loggböcker som ska visa att corp-firman fått insiderinformation gällande Vismas planerade bud på Fortnox samt att den misstänkte rådgivaren senast den 1 mars haft del av insiderinformationen.

Rådgivaren finns inte längre kvar bland corp-firmans anställda på hemsidan.

Rådgivaren som var anhållen mellan den 28 mars till den 30 mars i år, företräds av advokat Gunnar Eberhardt på advokatfirman Evidentia.

Realtid.se söker advokat Gunnar Eberhardt.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in