Mats Qviberg har spenderat många dagar i rätten efter kraschen i HQ Bank.
Juridik

Qviberg och Ager-Hanssen fortsätter samarbeta – i rätten

Finansmannen Mats Qviberg har sålt sin 40-procentiga aktieandel i Custos till bolagets vd, Christen Ager-Hanssen. Därmed är alla deras gemensamma affärer avslutade, med ett undantag. De fortsätter sitt samarbete i den långdragna civilrättsliga HQ-processen i Stockholms tingsrätt, uppger Mats Qviberg för Realtid på söndagskvällen.

Uppdaterad 2017-05-22
Publicerad 2017-05-22

De båda finansmännen Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen har haft ett uppmärksammat och långvarigt både affärsmässigt och juridisk samarbete.

Det affärsmässiga partnerskapet har legat i investmentbolaget Custos, där Mats Qviberg varit styrelseordförande och Christen Ager-Hanssen bolagets vd. Det är ett affärsmässigt kompanjonskap som blivit medialt mycket uppmärksammat efter Custos köp av 25 procent av aktierna i bolaget Realtid Media AB sent i höstas, bolaget bakom finans- och affärssajten Realtid.se, och därefter av köpet av hela Metro Norden, av den tidigare Metroägaren Kinnevik.

Det samarbetet är nu helt avslutat i och med att Christen Ager-Hanssen, som tidigare rapporterats, köpt Qvibergs aktier i Custos för 1 krona, plus att Qviberg gett ett ovillkorat aktieägartillskott till Metro på 50 miljoner kronor, i samband med att han kliver av från investmentbolaget.

LÄS MER: Qviberg säljer Custos för en krona – kliver av Metro

Men samarbetet de båda finansmännen emellan har också skett på ett annat plan – det juridiska. Och det påverkas inte av brytningen i Custos kan Realtid.se nu berätta.

Hur går det med den kvarvarande HQ-processen? Där har Christen Ager-Hanssen biträtt dig och varit närvarande nästan lika mycket som du i rätten under den långdragna processen. Kommer det samarbetet också avslutas nu, eller fortsätter det tills att förhandlingen är avslutad i sommar?

– Avtalet med Ager-Hanssen är avslutat den 30 juni i samband med att civilmålet är slut, svarar Mats Qviberg på frågan från Realtid.se.

Christen Ager-Hanssen har under en längre tid fungerat som Mats Qvibergs juridiska försvarsstrateg i den långvariga och utdragna rättsprocessen som fortfarande pågår efter kraschen i HQ Bank, år 2010.

Det pågår fortfarande nästintill dagliga förhandlingar i den segslitna civilrättsliga stämningsprocess där HQ AB, av motparten kallad processbolaget, tvistar i Stockholms tingsrätt om det möjliga skadeståndsansvaret hos de tidigare styrelseledamöterna i HQ AB, med dåvarande styrelseordföranden Mats Qviberg i spetsen. Enbart förhandlingarna i den stämningsprocessen omfattar  ungefär 100 dagar, och till det ska läggas ett mycket stort förberedelsearbete av båda sidornas juridiska ombud och advokater.

I Mats Qvibergs försvarsteam i Stockholms tingsrätt spelar Christen Ager-Hanssen en nyckelroll. Han har gjort mycket av det researcharbete som försvaret grundat sin strategi på, men han deltar också aktivt i förhandlingarna i egenskap av ett av Qvibergs juridiska ombud.

Researcharbetet inför dessa förhandlingar har också resulterar i en uppmärksammad bok, HQgate, skriven tillsammans med ekonomijournalisten Jenny Hedelin, där flera sensationella avslöjanden görs och HQ-kraschen ges en ny historieskrivning. Jenny Hedelin lämnade kort efter att boken publicerats sin anställning på tidningen Dagens Industri. Hon återfinns numera på tidningen Metro, där hon arbetar som projektledare för bolagets affärsutveckling. På Metro återfinns också medförfattaren till HQgate. Han är bolagets styrelseordförande.

LÄS MER: ”Okunniga journalister är en fara för demokratin”

Platsannonser

Logga in