FinansNyhet

PwC i M&A-topp – tvingas välja bort uppdrag

"Vi måste börja vara selektiva vad gäller vilka uppdrag vi tar på oss. Vi befinner oss på tre platser – Stockholm, Malmö och Göteborg – och vi vill växa. Vi söker personal hela tiden och överallt. Problemet är att alla andra i branschen söker personal samtidigt och det är svårt att hitta rätt personer", säger Johan Rosenberg. Foto: PwC
Publicerad

På en glödhet marknad toppar rådgivaren PwC listan på flest genomförda företagstransaktioner under första kvartalet. ”Det är ett extremt hårt tryck, vi söker personal hela tiden”, säger Johan Rosenberg, ansvarig på M&A-avdelningen.

Annelie Östlund

Reporter

Värdet av alla företagstransaktioner globalt under första kvartalet 2021 uppgick till 1 162 miljarder dollar, enligt statistik från Mergermarket. Det innebär en ökning med hela 97 procent jämfört med motsvarande period förra året. Största var ökningen i USA och Latinamerika.

Men även i Europa, som står för en fjärdedel av den totala volymen, är M&A-marknaden glödhet. Här ökade värdet på genomförda företagstransaktioner med 51 procent till 291 miljarder dollar. Den största ökningen stod företag inom IT- och tekniksektorn för.

Såväl på global nivå som i Europa ligger rådgivaren Goldman Sachs i topp vad gäller genomförda företagstransaktioner sett till värde. JP Morgan ligger dock inte långt efter och ökar dessutom betydligt mer än konkurrenten.

Annons

Sett till antalet företagstransaktioner toppar samtidigt PwC listan för såväl Europa som Sverige.

Enligt Johan Rosenberg, ansvarig för M&A-avdelningen på PwC, är det flera faktorer som bidrar till den rekordhöga aktiviteten.

– Börsen har gått bra. Säljarna – som ser att priserna är höga – blir uppvaktade av flera olika aktörer och bestämmer sig för att gå ut i en bredare säljprocess. Köparna sitter samtidigt med väldigt mycket pengar som måste spenderas. Det kostar i princip ingenting att låna och mycket tyder på att räntorna kommer att fortsätta vara låga under lång tid framöver.

Annons

Vilka är säljarna och vilka är köparna?
– Alla säljer och köper. Vi har ett stort antal förfrågningar från privatägda bolag, både mindre och större. Det handlar om alltifrån succession, när barnen inte vill ta över, till att bolaget fått bud på sig och vill gå ut och testa marknaden. De inser att det är ett bra läge att sälja samtidigt som många riskkapitalbolag har rest nya fonder och har mycket kapital som ska investeras, säger Johan Rosenberg och fortsätter:

– Det pågår också konsolideringar i olika branscher – däribland IT-service. Exempelvis hjälpte vi nyligen till med försäljningen av ett mindre men spännande bolag, AddMobile som köptes av Infobric Group, ett dotterbolag till Summa Equity.

En annan bransch som håller på att konsolideras är bussbranschen och när kanadensiska CBRE Caledon förvärvade Karlsson Buss under första kvartalet fungerade PWC som rådgivare för säljsidan.

Annons

PwC var också rådgivare när IETV Elektroteknik såldes till börsnoterade Adtech samt när en majoritetspost i maskintillverkaren Octofrost såldes till JCE – ett stort privatägt bolag i Göteborg som grundades av J Christer Ericsson och som numera drivs av sonen Hampus Ericsson.

Andra affärer där PwC fungerat som rådgivare på säljsidan är försäljningen av Continovagruppen – en leverantör av utrustning till däck- och bilverkstäder – till Storskogen samt försäljningen av Acon till it-företaget Nordlo som i sin tur ägs av riskkapitalbolaget FSN Capital.

Allteftersom företagsaffärerna blivit fler, har trycket på M&A-teamet ökat.

– Vi måste börja vara selektiva vad gäller vilka uppdrag vi tar på oss. Vi befinner oss på tre platser – Stockholm, Malmö och Göteborg – och vi vill växa. Vi söker personal hela tiden och överallt. Problemet är att alla andra i branschen söker personal samtidigt och det är svårt att hitta rätt personer, säger Johan Rosenberg.

Annons