Putin stängde ner AllTunes?

<pufftextlänk>"Vi måste försvara upphovsrätten", sa Putin i ett uttalande i förra veckan. Frågan är viktig för att Ryssland ska få bli medlem i WTO.</pufftextlänk> Nu tycks den ryska mp3-tjänsten AllTunes vara nedlagd. I helgen gick inga låtar att köpa från tjänsten.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-05-15

Ryska AllofMp3 och deras tjänst AllTunes stod förra året för 15 procent av marknaden för nedladdad musik i Storbritannien. Även i Sverige har tjänsten varit populär. Ett album kan på AllTunes kosta så lite som 7,50 kronor, lika mycket som Apples musiktjänst tar för en nedladdad låt.

Åtal har tidigare väckts mot AllofMp3, men än så länge har den ryska tjänsten fortsatt att sälja musik för extremt låga priser. Detta har irriterat den internationella skivindustri. Magnus Mårtensson, jurist på IFPI i Sverige, har till Realtid.se framhållit att tjänsten skulle varit olaglig i Sverige, men att det är osäkert om den är det i Ryssland.

Ryssland har stora förhoppningar om att komma med i världshandelsorganisationen WTO. Vad som bland annat står i vägen för ett medlemsskap är den stora piratkopieringen som råder i landet. 64 procent av all musik i Ryssland är piratkopierad.

I ett uttalande riktat till de nuvarande WTO-länderna lovade i förra veckan den ryska presidenten Vladimir Putin att ta itu med piratkopieringen i landet.

– En nödvändig för att utveckla ny teknologi är mer tillförlitligt skydd av immateriell egendom. Vi måste försvara upphovsrätten inom landets gränser. Det är vår skyldighet mot utländska partners, sa Putin enligt Reuters.

Putin höll sitt ord. Enligt ryska tidningar har fokus riktats mot AllofMp3, det ryska företaget står nu åtalade på nytt och bara några dagar efter Putins uttalande lades tjänsten tillfälligt ner.

Inga låtar gick under helgen att köpa från AllTunes och alla betalningar stoppades. Den officiella förklaringen från AllofMp3 har varit att tjänstens server varit nere på grund av underhållsarbete.

Fotnot: Allofmp3.com har enligt sajtövervakningstjänsten Ipwalk legat nere från och till under helgen för att sedan ligga konstant nere sedan 20:28 söndag kväll. Nertid i det här fallet räknas när webbservern inte svarar. Den ”closed for maintenance”-sida som nu syns räknas som upptid.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in