Putin är Europas rikaste man

Nya uppgifter avslöjar Vladimir Putins förmögenhet. Men även att regeringen är korrupt.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2007-12-21

Enligt uppgifter till the Guardian är den ryska regeringen korrupt. De kämpar för att själva få kontroll över miljarder dollar i tillgångar som tillhör Ryssland.

Flera ministrar i regeringen har personligen kontroll över de mest viktiga delarna för statens ekonomi – olja, gas och försvar. Bland annat är Putins efterträdare ordförande för Gazprom och andra ministrar är orförande för ryska järnvägen och den ryska flygbolaget, Aeroflot.

Nu har även det tabubelagda hänt. Putins privata förmögenhet har tagits upp till diskussion för första gången. Den förmögenheten ska vara gömd i Schweiz och Liechtenstein.

Diskussionerna startades efter att den politiska experten Stanislav Belkovsky berättat i en intervju att Putin, efter åtta år vid makten, har samlat på sig mer än 40 miljarder dollar, motsvarande 267 miljarder kronor.

Den summan gör honom till Rysslands - och Europas - rikaste man.

Han menar dessutom att Putin äger stora andelar i tre ryska olja och gasbolag, som är gömda bakom en ”icke-transparent nätverk av utländska fonder”.

Han menar att Putin äger 37 procent av aktierna i Surgutneftegaz, Rysslands tredje största oljeproducent som är värd 20 miljarder dollar, motsvarande 133 miljarder kronor. Han äger även 4,5 procent av Gazprom och åtminstone 75 procent av den schweiziska oljebolaget Gunvor.

– Putin syns så klart inte i något aktieägarregister, säger Stanislav Belkovsky.

Vladimir Putin har valt att inte kommentera expertens uttalande. Tidigare har diskussioner om Putins förmögenhet varit tabu att tala om, men genom läckor i regeringen har informationen läckt ut.

Putin är enligt Stanislav Belkovsky en klassisk affärsman som tror att pengar kan lösa alla problem.

– Han är ganska säker på detta. Om ett problem inte löser sig med 1 miljard dollar så kan det göra det med 10 miljarder dollar. Om inte löser det sig med 20 miljarder dollar, säger Stanislav Belkovsky.

Tidigare i veckan greps Rysslands vice finansminister, Sergei Storchak för förskingring av 43,4 miljoner dollar, motsvarande 290 miljoner kronor. Men regeringen finansminister, Alexei Kudrin, hävdar att Storchak är oskyldig.

Platsannonser

Logga in