Pension

Prognoserna tas bort från pensionskuverten

Pensionsmyndigheten slutar att ge prognoser för den framtida pensionen – i de orangea kuverten. Anledningen är att prognoserna ofta både är missvisande och missuppfattas av mottagarna, enligt Pensionsmyndigheten.

 

Uppdaterad 2018-02-08
Publicerad 2018-02-07

Inom kort skickas de första av totalt 5,7 miljoner orange kuvert till landets pensionssparare. Den som vill jämföra årets orange kuvert med tidigare års kuvert kommer upptäcka att det är mycket som skiljer sig åt jämfört med tidigare. Och det är meningen.

Den största skillnaden är att prognosen över den allmänna pensionen inte längre finns i kuvertet, likaså är grafen med alternativa pensionsåldrar borttagen, skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Att prognosen är borta beror på två saker. Dels har Pensionsmyndigheten i uppdrag att ge pensionssparare en bild av hela pensionen, inte bara den allmänna. Dels så är det ständigt mellan 20 och 30 procent av mottagarna av orange kuvert som tror att prognosen över den allmänna pensionen är allt man får. Men oftast är det fel, de flesta har även tjänstepension.  Då är det bättre med en prognos över hela pensionen, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten. 

En prognos över hela pensionen kommer kunna ses om man loggar in på myndighetens sajt, pensionsmyndigheten.se.

Kvar i orange kuvert är en sammanställning med hur mycket en person har tjänat in till den allmänna pension samt det som Pensionsmyndigheten enligt lag måste skicka ut till pensionsspararna: beslutet om pensionsrätterna som tjänats in under året. 

“Men det är inte bara i orange kuvert det gjorts förändringar; den kanske viktigaste nyheten är det som möter den som loggar in på pensionsmyndighetens webbplats: ett helt nytt inloggat läge med prognos över hela pensionen och anpassad pensionsinformation utefter din ålder och livssituation”, skriver myndigheten.

– Vi vill göra pensionsinformationen både mer relevant och lättare att ta till sig. Om du loggar in och registrerar dig på pensionsmyndighetens webbplats ser du hela din pension och erbjuds information både utifrån din ålder och utifrån ett antal val du kan göra på sidan, säger Sten Eriksson. 

Det viktigaste budskapet om pensionerna från Pensionsmyndighetens sida är följande:

– Det absolut viktigaste för din pension är att du jobbar, helst heltid, att du betalar skatt och att du har tjänstepension via din arbetsgivare. Gör sedan en prognos och bilda dig en uppfattning om vad just du behöver göra, och vad det till exempel skulle innebära att jobba längre eller gå tidigare. Om du i det läget väljer att spara, så är det viktigt att du väljer ett sparande med låga avgifter, säger Sten Eriksson.

Platsannonser

Logga in