På plus-sidan i affären finns att Vocus tillhör en sektor som EQT har gjort många affärer i historiskt, säger professor Per Strömberg på Handelshögskolan i Stockholm.
På plus-sidan i affären finns att Vocus tillhör en sektor som EQT har gjort många affärer i historiskt, säger professor Per Strömberg på Handelshögskolan i Stockholm.
Riskkapital

Professor: EQT- affären i Australien ser dyr ut

EQT:s intresse för den australiensiska fiberoperatören Vocus ser dyrt ut. Samtidigt visar storleken på affären att EQT tillhör toppskiktet av de globala riskkapitalbolagen, säger professor Per Strömberg till Realtid.

 

Uppdaterad 2019-05-27
Publicerad 2019-05-27

EQT har, enligt Vocus, lagt ett indikativt och icke bindande "förslag" att köpa samtliga aktier i fiberoperatören till 5,25 australiensiska dollar per aktie, en premie med 35 procent jämfört med fredagens stängningskurs. Vocus styrelse har givit EQT icke exklusiv rättighet till due diligence för att kunna lägga ett formellt bud.

Per Strömberg, som är professor vid Handelshögskolan med inriktning mot finans och riskkapitalbolag, säger att Australien är en ny region för EQT såvitt han vet men tillägger att med runt 100 miljarder kronor i sin infrastrukturfond behöver EQT leta affärer globalt.

– Det är en stor affär, på  motsvarande cirka 22 miljarder kronor, och ett utköp från den australiska börsen. Det visar att EQT gör affärer på en rätt mycket större skala än de övriga nordiska spelarna, och konkurrerar snarare med de stora globala mega-firmorna som Blackstone och KKR.

Tror du att de har utsikter till en god affär?

– Det vet man aldrig, det är ganska hög värdering, runt 14-15 gånger EBITDA ser det ut som. Men på plus-sidan är det en sektor som de har gjort många affärer i historiskt, och kan väl. Däremot har de så vitt jag vet aldrig gjort affärer i Australien.

EQT har sedan tidigare erfarenhet från telekomsektorn, bland annat kabel-tv-bolaget Com Hem och fiberoperatören IP-Only.

Realtid har sökt EQT som dock inte lämna någon kommentar till uppgifterna som Vocus lämnat. 

Platsannonser