"Jag tror att notering är det troligaste alternativet", säger professor Per Strömberg.
"Jag tror att notering är det troligaste alternativet", säger professor Per Strömberg.
Riskkapital

Professor: Börsnotering det troligaste spåret för EQT

En börsnotering är den troligaste vägen framåt för EQT men riskkapitalbolaget undersöker sannolikt samtidigt även att ta in större delägare och väljer det mest värdefulla alternativet sent i processen. Det säger professor Per Strömberg,vid Handelshögskolan i Stockholm, till Realtid.

Publicerad 2019-06-10

EQT “lutar åt en börsnotering”, skriver Financial Times (FT) som hänvisar till källor. En börsnotering ska i så fall ske i Stockholm i november eller december och annonseras i september.

EQT:s vd Christian Sinding vill inte bekräfta planer om en framtida börsnotering, utan säger till FT att försäljning av en strategisk del av EQT fortfarande är ett alternativ och att inga beslut har fattats. Att prata med potentiella investerare är, enligt Sinding, en del av att utvärdera om EQT ska börsnoteras eller söka ägare utanför börsen. EQT har, enligt FT:s källor, pratat med investerare som Dyal Capital, Goldman Sachs Petershill-enhet, om en möjlig försäljning av en strategisk del av EQT.

Professor Per Strömberg på Handelshögskolan i Stockholm bedömer att en börsnotering är EQT:s huvudalternativ men att det också kan sluta med att man tar in några större delägare, som också kan bli nyckelinvesterare i EQT:s kommande fonder. Dessa skulle i så fall, enligt Strömberg, fylla den roll som Investor tidigare hade som delägare och även vara stora investerare i fonder, en kostym som Investor inte längre kan fylla på samma sätt när EQT:s fondvolymer ökat allt mer.

– När EQT säljer sina egna portföljbolag gör de det enligt så kallad dual-track process med försäljning och noteringsspåret parallellt och bestämmer sig i sista minuten. det är möjligt att de har ett liknande tänk när de säljer sig själva, säger Strömberg.

Vart lutar det åt?

– Svårt att säga, men de flesta större riskkapitalbolag, som Blackstone, Carlyle och KKR har valt att börsintroducera sig. Motargumentet är att vissa tycker att de här noteringarna inte har de värderingar de tycker de är värda och missförstås på marknaden, men jag tror ändå att notering är det troligaste alternativet.

Vad tror du om tidsaspekten?

– De har väl ingen jättebrådska, det är en mer långsiktig, strategisk fråga. Att bli börsfähig kräver också en del processer som tar tid att bygga.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in