FinansNyhet

Privatsparare ser köptillfälle i börsturbulensen

Publicerad

Både Avanzas och Nordnets kunder har nettoköpt aktier under de senaste dagarnas börsturbulens. Däremot har respektive banks sparekonom olika syn på börsens utveckling under den närmaste tiden. 

olof swahnberg

– Privatspararna räds inte handelskonflikten utan har snarare sett det här som köptillfälle, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, till Realtid. 

Avanzas sparare har nettoköpt aktier hittills i augusti, vilket de även gjort under de senaste elva månaderna i rad, enligt Kull. 

Även Nordnets kunder ser köptillfällen i börsnedgången, uppger bankens sparekonom Frida Bratt. 

Annons

–Våra sparare köper i nedgången. Man köper framför allt, vilket varit en trend under ganska lång tid, lite bredare aktier som investmentbolag och fortsätter köpa Swedbank som man gjort under flera månader, säger Frida Bratt. 

De senaste dagarnas börsfall startade efter att USA:s president Donald Trump på torsdagen i förra veckan twittrade  att USA kommer införa 10-procentiga tullarna som omfattar 300 miljarder dollar i import och ska införas den 1 september. 

Kina har därefter meddelat köpstopp av amerikanska jordbruksprodukter och försvagat sin valuta, varpå USA har kallat Kina för valutamanipulatör, vilket sammantaget eskalerat handelskriget och tyngt börserna. På tisdagen var börsindex i Stockholm däremot nära oförändrat under en stor del av dagen men stängde något ned men i USA steg börsindex med runt 1 procent med stöd av att Kinas centralbank har stabiliserat landets valuta.

Annons

 

Är den senaste börsturbulensen inledningen på en större börsnedgång eller mer tillfällig? 

– Vi har lämnat en rapportperiod med godkända rapporter och även om vi har en avmattning i ekonomin är den relativt stark. Räntorna har fallit mer än börserna så allt annat lika talar det för att aktier ska värderas upp, säger Avanzas Johanna Kull.

Annons

Kull tillägger att det finns krafter som drar åt olika håll och att sparare kan vänta sig större börsrörelser framöver än under det senaste året. Hon hänvisar till förväntningar om fortsatt lättare penningpolitik från Fed medan handelskriget å andra sidan trappats upp vilket höjt riskerna.

Nordnets Frida Bratt har däremot en något mer negativ syn på den framtida börsutvecklingen.

– Jag är lite orolig, jag tycker man ska räkna med att det kan bli rätt skakigt framöver på grund av att handelskriget nått en ny nivå, säger Frida Bratt. 

Bratt hänvisar också till en svagare konjunktur samt att marknaden har stigit på förväntningar om räntesänkningar från Fed och blev ganska besviken när Fed-chefen Jerome Powell inte indikerade fler räntesänkningar förra veckan. 

– Jämfört med årsskiftet är aktierna fortfarande upp. Jag tror att det finns en fallhöjd och jag tror också att utspelen från Trump kan fortsätta fram till presidentvalet. 

 

Annons