Finans Nyhet

Prisras på råolja ger historiskt stor nedgång för importprisindex

Taggar i artikeln

SCB
Publicerad

Producentprisindex sjönk med 1,2 procent mellan februari och mars 2020. På importmarknaden sjönk priserna med 3,5 procent och på exportmarknaden med 1,4 procent. Det är den störst nedgången från en månad till annan på 30 år.

Camilla Jonsson

Priserna sjönk med 1,2 procent på hemmamarknaden. Prisindex för inhemsk tillgång, det vill säga en sammanvägning av hemmamarknads- och importprisindex, sjönk med 2,4 procent. Priserna på samtliga marknader har sjunkit från februari till mars. Detta kan till stor del förklaras av lägre priser på energirelaterade varor. Det framgår av ett pressmeddelande från SCB.

Det främsta bidraget till nedgången på importmarknaden kommer från prisras på råolja. Under de 30 år som producentprisindex beräknats på samma sätt som nu har importpriserna inte sjunkit så mycket från en månad till en annan. Nedgången motverkades samtidigt till viss del av prisuppgångar på bland annat motorfordon, släpfordon och påhängsvagnar samt datorer och kringutrustning. För importprisindex för mineraler och tillverkade varor utan energirelaterade varor (B-C exkl. energi) var månadsförändringen istället svagt positiv.

Lägre priser på bland annat elektricitet och andra metaller än järn bidrog ytterligare till prisnedgången på exportmarknaden. Högre priser på produkter som massa, papper och papp samt motorfordon, släpfordon och påhängsvagnar motverkade denna nedgång.

Annons

På hemmamarknaden bidrog framförallt lägre priser på elektricitet och andra metaller än järn nedåt.

Samtliga marknader uppvisade nedgångar även på årsbasis. Årstakten för producentprisindex var minus 3,6 procent i mars (minus 1,2 procent i februari). För import- och exportmarknaden var årsförändringen minus 5,2 respektive minus 4,9 procent, för prisindex för inhemsk tillgång minus 4,0 procent och för hemmamarknaden minus 2,5 procent.

En förstärkning eller försvagning av kronan sänker respektive höjer export- och importpriserna mätt i svenska kronor. Priserna i producent- och importled räknas om från utländska valutor till svenska kronor enligt Tullverkets omräkningskurser för valutor. Från februari till mars försvagades den svenska kronan mot den amerikanska dollarn med 3,1 procent, mot det brittiska pundet med 1,9 procent, mot den danska kronan med 0,5 procent och euron med 0,4 procent. Kronan stärktes mot den norska kronan med 0,3 procent under samma period.

Annons

Den svenska kronan har under det senaste året försvagats mot den amerikanska dollarn med 5,4 procent, mot det brittiska pundet med 4,9 procent, mot euron med 0,2 procent och mot den danska kronan med 0,1 procent. Den svenska kronan har samtidigt stärkts mot den norska kronan med 2,7 procent.

Annons