Sponsrat Sponsrat

Utredning av luftstrupsoperationer

Efter de allvarliga frågor som uppkommit angående Paolo Macchiarinis verksamhet, har Karolinska Universitetssjukhuset beslutat att tillsätta en utredning. Utredningen ska ledas av Karolinskas chefläkare, professor Nina Nelson Follin. Oberoende, externa experter kommer att ingå som medlemmar, förutom sjukhusets egna experter. Operationerna granskas också i en pågående polisutredning.

Publicerad 2016-02-17


- De uppgifter som framförts gör att vi vill granska noga hur detta har hanterats , säger Nina Nelson Follin. Det är viktigt för patienter, medarbetare och uppdragsgivare, liksom för allmänheten, att vi utreder saken grundligt.

Nina Nelson Follin har varit chefläkare på sjukhuset sedan mars 2015. Hon har tidigare varit kvalitetsdirektör vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och forskningsdirektör i Region Östergötland.

Utredningen ska klarlägga omständigheterna och vilka överväganden som gjordes då tre patienter fick syntetiska, stamcellsbeklädda luftstrupar inopererade 2011 och 2012. Frågorna om Paolo Macchiarinis vetenskapliga verksamhet utreds vid Karolinska Institutet.

Sjukhusets företrädare har vid flera tillfällen redovisat sin bedömning att dessa operationer var motiverade, givet kunskapsläget då de genomfördes. Mot bakgrund av de nya uppgifter som framkommit, behövs dock en noggrann utredning av händelseförloppet.

Övriga medlemmar av utredningen, där tyngdpunkten kommer att ligga på externa experter, utses inom kort.

Presskontakt
Klas Östman, presschef, tfn 070-450 77 97
Mirjam Kontio, pressekreterare, tfn 0739-66 13 77

Karolinska Universitetssjukhuset är ett av Europas största sjukhus och tillsammans med Karolinska Institutet leder vi den medicinska utvecklingen i Sverige. För oss är sjukvård, forskning och utbildning lika viktiga delar i arbetet för att förlänga och förbättra människors liv.
 

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in