Pressmeddelande

Snabbare utveckling av självkörande fordon genom svensk-tyskt samarbete

Publicerad

MWC 2017: Nu ska V2X-tekniken för fordonskommunikation göras redo för serieproduktion. CYBERCOM (Sverige) och NORDSYS (Tyskland) ingår ett strategiskt partnerskap och lanserar en ny produkt.

Cybercom och Nordsys undertecknade samarbetsavtalet på Mobile World Congress (MWC), som äger rum i Barcelona 27 februari till 2 mars 2017. Båda företagen är välkända inom fordons- och mobilindustrin, specialiserade inom fordonskommunikation och infotainmentsystem.

Cybercom har lång erfarenhet av mjukvaruutveckling och produkter för serietillverkade fordon genom mer än 30 miljoner installationer av applikationsramverket blueGO, som är Cybercoms egen Bluetooth-programvara. Nordsys har djup kunskap om fordonskommunikation (fordon-till-fordon och fordon-till-infrastruktur, ofta kallat V2X eller Vehicle-to-Everything) genom sin teknikstack kallad waveBEE®.

Första resultatet av samarbetet är en ny produkt kallad osCar, ett V2X-applikationsramverk från Cybercom. Lösningen är en mjukvaruplattform för robust, säker och enkel integration av V2X-funktionalitet i kundernas produkter. osCar bygger på Nordsys stack, som testats mot både de europeiska (ETSI ITS-G5) och amerikanska (IEEE/SAE WAVE) standarderna, men innehåller också viktiga säkerhetstillämpningar och mjukvara för fordonsintegration. Tack vare ett högnivå-API (applikationsprogrammeringsgränssnitt) minimeras kundernas behov av system- och applikationsutveckling.

– I Nordsys hittade vi den perfekta partnern för vår nya produkt osCar. Nordsys leder utvecklingen av V2X-teknik, de är väletablerade inom V2X-standardiseringen och med deras test- och verifieringsverktyg waveBEE touch® står vi starkt rustade för att möta våra kunders behov, säger Kristian Palm, affärsansvarig, Cybercom.

– Fordonstillverkare och deras underleverantörer kommer att gynnas av detta partnerskap. De får ett V2X-ramverk som uppfyller alla krav i bilindustrin för snabb och enkel integration baserat på en mogen och beprövad V2X systemprogramvara med ett definierat gränssnitt för grundläggande V2X funktionalitet, tillägger Manfred Miller, VD Nordsys.

V2X är en form av trådlös kommunikation, enkelt uttryckt en mycket specialiserad variant av WiFi. När fordon och infrastruktur kommunicerar med varandra kan förare erbjudas helt nya typer av information och assistanssystem. Det kan handla om optimering av trafikflödet, varningar för utryckningsfordon, farliga vägar eller stillastående fordon.

– V2X-kommunikation är en viktig förutsättning för uppkopplade självkörande fordon. Autonoma bilar kommer att rädda liv och bidra till en hållbar miljö, säger Niklas Flyborg, VD, Cybercom.

För mer information:

Kristian Palm, Head of Business Unit Wireless Labs, Cybercom Sweden AB
+46 703 79 05 90

Maik Schlote, Head of Market Communication, NORDSYS GmbH
+49 531 29698850

Niklas Flyborg, VD och koncernchef, Cybercom Groyp 
+46 705 94 96 78

Kristina Cato, Head of Communications, Cybercom Group   
+46 708 64 47 02

Om Cybercom
Cybercom är ett IT-konsultbolag som hjälper ledande företag och organisationer att ta tillvara den uppkopplade världens möjligheter. Våra konsulter, de lösningar vi skapar tar oss hela vägen från offentlig sektors etjänster i Sundsvall, Stockholm och Helsingfors till operatörer och mobilitet i Karibiska ö-världen, via FNs Global Compact, förarlösa bilar, nationella eIDs och uppkopplade symaskiner och hissar. Bolagets expertisområden täcker hela ekosystemet inom kommunikationstjänster och säkerhet. Cybercoms hemmamarknad är Norden, därtill erbjuder bolaget global leveranskapacitet för lokala och internationella affärer. Med våra mjukvaruprodukter blueGO och osCar erbjuder vi den globala fordonsindustrin state-of-the-art-lösningar för kommunikation. Cybercom grundades 1995. Läs mer på www.cybercom.se

Om Nordsys
Nordsys GmbH, med säte i Braunschweig i Tyskland, har över 12 års erfarenhet av kommunikationsteknologi för fordonsindustrin och är ett av de ledande företagen för utveckling av programvara och systemarkitektur för V2X-kommunikation. Djup V2X-kunskap har lagt grunden för waveBEE®, en produktlinje med utvecklingsplattformar, väg-enheter och analyssystem samt mycket specialiserade programvaror för komplex V2X-simulering och företagets egen V2X-stack. Som partner till de prestigefyllda fordonstillverkarna har Nordsys sina nyckelkompetenser i förarassisterande system, infotainment, framtida mobilitetslösningar och komplex simulering. Läs mer på www.nordsys.de.

Annons