Sponsrat Sponsrat

Skapa med garn

Många människor tycker om att skapa med händerna. De senaste åren har handarbete fått ett uppsving, och även människor som aldrig tidigare har knypplat, virkat eller stickat upptäcker tillfredsställelsen med att skapa något på egen hand.

Uppdaterad 2021-02-17
Publicerad 2021-02-17

Att skapa med garn har människan gjort sedan urminnes tider. Av ullens får tillverkades garn. Genom att låta spinna ullen skapade man sammanhängande trådar av ullen med hjälp av en slända av tenn och en så kallad sländtrissa. Med tiden kom sländan att ersättas av en spinnrock med hjul och trampa. I dagens samhälle är det lite lättare att få tag på garn. I många större städer finns det ett relativt brett urval affärer som säljer garn, men bor man på landet är utbudet oftast inte lika stort. Dock kan man köpa garn på nätet, bland annat hos affären Rito som har ett stort utbud av garn men också massor med andra saker för den kreativa hemmaskaparen. I sin webbshop säljer de olika slags stickgarn för olika årstider, tillfällen och stilar. Här finns ullgarn, reflexgarn, mjuka bomullsgarner, lätta silkesgarner och starka strumpgarner. Garn för att tova själv hittar du också här. 
 

Många olika möjligheter

Något som fått ett uppsving på sistone är makraméknytning. Det har blivit trendigt att tillverka olika väggbonader, draperier, lampor och framför allt amplar med hjälp av makramégarn. Det går också att virka med makramégarnet och därmed skapa olika slags väskor, korgar och till och med sittdynor. Det är enkelt att lära sig grundknutarna i makramé och när du får mer erfarenhet kan du ge dig på fler och mer avancerade projekt. Du behöver ingen större utrustning för att komma igång att skapa med garn. Sticknålarna delas in i tre olika grundmodeller; klassiska, tvåspetsade och rundstickor. De klassiska stickorna passar bra för tröjor och halsdukar medan de tvåspetsade mer används för rundstickningar som till exempel strumpor och vantar. Rundstickorna används precis som det låter för rundstickning. Till skillnad mot de tvåspetsade sticknålarna sitter rundstickor ihop med en mjuk kabel vilket gör att maskorna lägger sig som på en lång sträng. När du har både stickor och garn på plats är nästa steg att bestämma dig för vad du ska skapa. Är du nybörjare finns det en mängd olika lättare mönster att följa. Det finns gott om videos på nätet som visar grunderna i stickning samt även böcker att tillgå för den som är total nybörjare. Både garn, stickor och mönster hittar du hos Rito på nätet. 
 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in