Sponsrat Sponsrat

Skandek AB - ”Energideklaration är en god hjälp när du ska hyra eller köpa bostad

En energideklaration informerar om husets energiförbrukning och den ger en god överblick över en byggnadens energiprestanda. Det är således ett mycket praktiskt verktyg för den som ska köpa eller hyra en bostad.

Uppdaterad 2021-02-19
Publicerad 2021-02-19

År 2009 infördes ett lagkrav på att alla fastigheter och hus som säljs eller hyrs ut skall ha en giltig energideklaration. Detta krav infördes huvudsakligen för att uppmuntra till energibesparande åtgärder. Ofta kan man med enkla åtgärder och förändringar göra huset mer energieffektivt utan att inomhusmiljön påverkas negativt.

Företaget Skandek har funnit på marknaden sedan 2008 och de specialiserar sig på både energi och ventilation. Skandek AB har till dagens datum levererat energibesiktningar samt OKV-kontroller i fler än 10 000 byggnader i Skåne län. De vill nu uppmana svenskarna att ta utföra deras energideklaration innan den blir ogiltig.

Faktum är att en energideklaration har en giltighetstid på tio år och husets ägare är den person som håller ansvar för att den utförs. Med hänsyn till bostadsrätter så ansvarar föreningen för byggnadens energideklaration.

“När det kommer till försäljning av ett hus skall säljaren alltid sörja för att en energideklaration har utförts. Om det mot förmodan saknas så har köparen alltid rätt att beställa en energideklaration på säljarens bekostnad,” säger Claus Holten på Skandek AB.

Deklarationen avslöjar bland annat vad byggnaden har för energiklass på en skala från A-G där A motsvarar den lägsta energianvändningen. De byggnader som uppfyller alla krav som idag ställs på ett nybygge får energiklass C eller bättre. När du ska köpa hus så är det ett bra tips att kika efter just indelningen i energiklasser. Genom att jämföra olika fastigheters energiprestanda kan du skapa dig en bättre uppfattning om kostnader i framtiden. En hög energiförbrukning kommer således att leda till höga kostnader.

Kontaktinformation: Claus Holten, claus@skandek.se

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in