Sponsrat Sponsrat

Ska jag hyra eller köpa min bostad?

Uppdaterad 2021-09-10
Publicerad 2021-09-10

Att flytta hemifrån är för många ett första kliv ut i vuxenlivet. Det kan kännas både spännande och lite skrämmande. Plötsligt ska man ansvara för sitt boende helt själv både vad gäller räkningar och vad gäller underhåll och kostnader som boendet för med sig.

Många som ska flytta hemifrån funderar på vad som är mest fördelaktigt för dem, en hyresbostad eller att köpa sin lägenhet. Många har säkert också fått välmenande råd vad gäller deras tankar kring detta.

Fördelarna med en hyresrätt

Fördelarna när du hyr din bostad är att det ofta kan var enklare och mer bekymmersfritt än att köpa. Du behöver inte ansvara för lika mycket själv. Går någonting sönder i lägenheten, exempelvis en kyl eller frys eller om något annat behöver fixas är det oftast hyresvärden som står för både jobb och kostnad.
Du slipper också ha en, just nu, ganska hög insats att lägga in i din lägenhet. Är man ung kanske man inte har hunnit spara ihop till en insats till en lägenhet och då kan det vara ett alternativ att hyra i stället. Det är också lättare att hitta en hyreslägenhet än att köpa en lägenhet om man inte har fått en fast tjänst och en stabil ekonomi än.

Fördelarna med en bostadsrätt

Att köpa sin egen bostad är för många ett ganska stort kliv även fast man tidigare kanske har bott i en hyresrätt. Plötsligt står man som ensam ansvarig för sitt boende och det är bra om man har en budget för oförutsedda utgifter som en bostad kan medföra.
Att köpa sin egen bostad ses ofta som en bra investering för framtiden. Vill man renovera lägenheten för att exempelvis öka värdet på den, har man fria händer att göra det. Det är din lägenhet och du väljer hur den ska se ut.Har man råd att lägga en insats i en lägenhet och känner att man är redo att binda upp sig till det ansvar som det innebär att ha egen lägenhet kan en bostadsrätt var helt rätt. I tillägg till att det är en bra investering med en bostadsrätt brukar det också bli en lägre månadskostnad i en bostadsrätt, vilket kan vara skönt.Att bestämma sig för att köpa eller hyra sin bostad är inte alltid så lätt. Det första man behöver göra är att se över sin ekonomiska situation. Har jag råd med en insats och har jag råd med de kostnader som en bostadsrätt kan medföra? Man kan också fundera på om man tycker om att sköta underhåll och små renoveringar som krävs, om inte just nu, så längre fram.Slutligen kan man väl säga att äga sin egen bostad är betydligt friare än att hyra men att hyra sin bostad är betydligt mer bekymmersfritt än att köpa sin bostad.

 

Platsannonser

Logga in