Sponsrat Sponsrat

När man som företagare behöver ordna sin likviditet

När man nyligen startat ett företag eller varit igång ett tag men haft en något motig period, då kan det kännas jobbigt och ibland frustrerande när man har inkommande betalningar som man måste vänta på.

Uppdaterad 2021-06-09
Publicerad 2021-06-09

Ibland sitter man och väntar på att få in likvida medel för att kunna utveckla verksamheten vidare med investeringar etc. vilket gör att det inte går så fort som man vill. Värre är att sitta och vänta på betalningar när man själv måste betala egna leverantörer.
Ett bra sätt att lösa det på är att kontakta företag som sysslar med fakturaköp sk. “factoring” som hjälper dig att frigöra de likvida medel du behöver så att du slipper sitta och vänta. Ett factoringföretag köper dina fakturor till en viss procent men tar då också över kreditrisken från dig. Därför finns även den fördelen, utöver att du får pengarna på 24-28 timmar istället för 30 eller 90 dagar, att factoringföretaget tar över den eventuella risken att kunden inte betalar.

  Att sköta sitt cash-flow med mindre admin

Förr var det endast små företag som sålde sina fakturor, men idag är det fler och fler större bolag som hellre tar en liten kostnaden mot att alltid ha ett stadigt cash-flow. 
En annan variant är att man belånar sina fakturor vilket innebär att man får ut merparten av den kommande intäkten (ca 70 - 90%) med regress. Med regress menar man att man köper tillbaka sina fakturor och man behåller även kreditrisken. Till skillnad från fakturaköp där det oftast är utan regress. Man kan också sälja sina fakturor med regress, då har man avtalat att man måste köpa tillbaka sina fakturor om kunden inte betalar sin faktura inom en viss tid, så kreditrisken hamnar fortfarande på dig.
En annan fördel med att låta en bank eller ett privat finansbolag köpa dina fakturor är att det minimerar administrationen kring fakturorna. De sköter då helt enkelt påminnelser, eventuella avgifter kring det samt om fakturan måste skickas på inkasso. Du kan helt enkelt ignorera detta. Det kan dock vara en bra idé att ha koll på vilka av dina kunder som sköter dina betalningar då det ju bör avgöra för framtida samarbeten.
Så driver du ett företag, även om det är enskild firma, och känner att det blir jobbigt att behöva vänta på betalningarna, så kan factoring vara något för dig.
 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in