Pressmeddelande

En Jul för alla!

Publicerad

Nya traditioner med alkoholfria alternativ

Det sägs ofta att julen är barnens högtid. Att klämma på paket och få träffa tomten. Men även att få några lugna och sköna dagar tillsammans med familjen. Här har du som förälder möjlighet att skapa traditioner och fånga den där riktiga julkänslan. Något tryggt och fint, något att minnas och längta till.

Men för många vuxna handlar julen om alkohol. Det ska vara festligt – och det betyder ofta flaskor på bordet och välfyllda glas. Fast har du funderat på hur din egen alkoholkonsumtion påverkar personerna du firar jul med? Bidrar den verkligen till att göra julen trevligare för alla? 

En ny undersökning från Sifo, beställd av Systembolagets dotterbolag IQ, visar att 42 procent av svenskarna varit med om ett julfirande där det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger att de varit oroliga för att en eller flera personer som de firar jul med ska dricka för mycket. Bara sex procent uppger att en jul utan alkohol skulle göra firandet sämre. 

Att fira jul på ett mer ansvarsfullt sätt behöver inte handla om att sluta dricka alkohol. Låt oss istället börja med något enkelt: att lova varandra att inte truga på den som avstår från alkohol. Den som säger nej ska inte behöva mötas av tjat och sura miner. 

Se det också som ett tillfälle att välja goda och festliga kvalitetsdrycker utan alkohol, som dessutom passar utmärkt till rätterna på julbordet. För alternativ finns, om vi bara väljer att se dem. 

När vi gör den förändringen, blir vi medvetna om människorna omkring oss. Vänner, familj – och våra barn. Då kan äntligen alla, såväl vuxna som barn, få uppleva den där julkänslan som vi längtat efter hela året.  

Moa Gürbüzer

vd MRG Wines

Annons