Pressmeddelande

Dags att jämföra elpriser?

Publicerad

Nu när du bestämt dig för att jämföra elpriser, kommer här några tips:

Kontrollera ditt nuvarande avtal: Har du ett fast eller rörligt pris? Om du har ett fast pris kan du kanske spara pengar genom att byta till ett rörligt pris. Jämför olika leverantörer: Alla leverantörer tar inte ut samma pris för el. Ett sätt att jämföra priser på ett snabbt och enkelt sätt, är att besöka en jämförelsesajt.

Överväg att byta till grön energi: Om du bryr dig om miljön kanske du vill byta till en leverantör som erbjuder grön energi. Detta kan ibland vara dyrare, men det är värt att överväga. Om du funderar på att byta elleverantör ska du se till att göra din research och jämföra priser innan du fattar ett beslut. Elyn är en bra sida att börja på. 

Det finns vissa saker som kan påverka elpriset, t.ex:

  • Vilken typ av avtal du har.
  • Hur mycket el du använder.
  • Var du bor i Sverige.

Hur fungerar elpriser i Sverige?

Sveriges elpriser är bland de högsta i Europa. Den genomsnittliga elkostnaden i Sverige är 2,40 kronor per kWh, vilket motsvarar cirka 0,24 euro per kWh. Det innebär att ett typiskt svenskt hushåll betalar cirka 600 kronor per månad för sin el. Det finns dock några sätt att minska dina elkostnader.

Ett sätt att minska dina elkostnader är att använda energieffektiva apparater. Energieffektiva apparater använder mindre el och kan hjälpa dig att spara pengar på din månatliga elräkning. Ett annat sätt att minska dina elkostnader är att använda förnybara energikällor som solenergi eller vindkraft. Förnybara energikällor är miljövänliga och kan hjälpa dig att spara pengar på din elräkning med tiden.

Om du vill veta mer om hur du kan minska dina elkostnader kan du kontakta ditt lokala elbolag eller Energimyndigheten.

Har du en uppskattning av hushållets elförbrukning?

Om du gör det är det toppen! Om inte, inga bekymmer – vi kan hjälpa dig att komma på det. Din elförbrukning bestäms av en mängd olika faktorer, men några av de vanligaste är antalet personer i ditt hushåll, storleken på ditt hem och hur ofta du använder vissa apparater.

För att få en uppskattning av ditt hushålls elförbrukning börjar du med att summera antalet kilowattimmar (kWh) som varje apparat använder per månad. Du hittar den här informationen på apparatens energimärkning eller i dess bruksanvisning. När du har fått fram det antalet multiplicerar du det med det antal timmar som du använder apparaten varje dag. Lägg slutligen samman alla apparaternas kWh-tal för att få följande resultat:

Antal apparater _____

Total kWh per apparat och månad _____

Total kWh-förbrukning per månad _____

Nu när du känner till din totala månatliga elförbrukning kan du börja vidta åtgärder för att minska den.

Annons