Sponsrat Sponsrat

Corona-våren ger uppsving på hyresmarknaden

En rad marknader har fått sig en ordentlig törn i samband med Corona-krisen men hyresrättsmarknaden är inte en av dem. Antalet sålda bostäder har sjunkit väsentligt under våren och spås fortsatt nedgång. Samtidigt rapporterar webbsidor som förmedlar hyresbostäder om en uppåtgående trend sedan början av året. Bostadshub är en sajt för sök av lägenheter där man har har uppmätt 300% mer i trafik under nämnda period.

Uppdaterad 2020-06-15
Publicerad 2020-06-15

Bostadshub:s Erik Nilsson anser att kan den starka tillväxten på bostadshub.se kan förklaras på en rad olika vis ”Att fler beslutar sig för att satsa på hyresbostad i kristider snarare än att köpa bostad är något vi upplevt tidigare. Ett köp av en lägenhet är en omfattande och dyr investering och många avvaktar med att göra avgörande affärer när det råder osäkerhet i samhället.

” Bostadsrättsmarknaden svajar rejält, många svenskars ekonomi har blivit sämre och det leder ovillkorligen till att man väljer att avvakta med bostadsköp och tar sig en allvarlig funderare på hyresrätter istället. I Corona-epidemins kölvatten kan man också se att det finns avsevärt fler hyreslägenheter att välja mellan på bostadssöksidorna. Experter anser att vi kommer att se priserna på bostäder som sjunker ytterligare under sommaren och hösten. Detta leder dels till att man väntar med att köpa nytt och dels till att de som tänkt sälja sina lägenheter nu sätter stopp för sina planer och lägger ut objektet till uthyrning istället. 

”En ännu enklare förklaring är att svenskarna har mer tid hemma och då kanske inser att man behöver en större lägenhet eller en som kan erbjuda andra möjligheter”, reflekterar Nilsson. ”Dessutom har man plötsligt tid i överflöd  att leta runt och sondera marknaden, och det kan också vara en förklaring till att vi på Bostadshub har uppmätt en så kraftig ökning under Corona-våren.

”Landets hyresvärdar har fått tänka brett och kreativt i samband med krisen för att kunna fortsätta hålla visningar även i dessa tider. Men man ändå lyckats hålla intresset för hyresbostäder uppe. Digitala visningar är en ny möjlighet som gör det möjligt för intressenter att skapa sig en bild av hyreslägenheten samtidigt som det mesta eller administration går att sköta över nätet. Vill man ändå anordna en reell visning är rekommendationerna att man gör det privat och för en person eller ett par i taget. Det är förstås viktigare än någonsin med fokus på hygien, rengöring och spritning av utsatta ytor (ljusknappar, dörrhandtag, WC) före och efter varje besökare i hyreslägenheten. 
Corona-krisen tycks alltså ha påverkat hyresrättsmarknaden i en positiv riktning. Ett faktum som understryks av de imponerande siffrorna från Bostadshub:s lägenhetsförmedling. Tiden efter Corona tycks vara fruktsam för den som vill få uthyrt sin lägenhet på en marknad med ett tryck man knappast sett maken till tidigare. Representanter för bostadssajter som vi har talat med framhåller dock att marknaden för hyresbostäder ofta har präglats av årstiderna. ”Det har alltid varit ett stort intresse för nya hyresbostäder just den här tiden på året, det är också på studieorterna eller i de stora städerna som vi ser det största trycket på hyresrätter”, poängterar Bostadshub:s Erik Nilsson.

 Erik Nilsson

Marketing Consultant

+45 4217 7217

erik@revamedia.dk

 

Platsannonser

Logga in