Pressmeddelande

Byggklart för studentbostäder på Marathon

Publicerad

AF Bostäders styrelse har nu beslutat att genomföra nybyggnation av projektet Marathon i centrala Lund. Beslutet fattades på ett styrelsemöte den 8 februari i år och innebär att 256 bostäder snart finns tillgängliga för över 400 studenter.

För AF Bostäders del innebär det att projektet har fått sin slutgiltiga form och att företaget skriver ett nytt kapitel i verksamhetens historia, som sträcker sig från 1800-talets mitt genom rumsuthyrning i Akademiska Föreningens borg.

– Detta blir AF Bostäder 2.0, eftersom det är första gången vi bygger på helt ny mark sedan i början av 1970-talet. Vi har ägnat oss mycket åt förtätningar men här blir det alltså ett helt nytt område, säger Henrik Krantz, VD för AF Bostäder.

Marathons placering i det omtalade Kunskapsstråket i Lund gör det till ett mycket attraktivt boende, med närhet till både undervisning, studentnationer och centrala Lund. I projektet har det förekommit olika spår kring det så kallade Torvlabbet, ritat av arkitekten Klas Anshelm, som ska stå kvar på området.
– Det har varit en rolig utmaning att se vad som skulle kunna rymmas i Torvlabbet. Vi var länge inne på att bygga om Torvlabbet till ytterligare bostäder men har nu slutligen landat i att vi använder byggnaden till tvättstuga och teknik säger Magnus Cederberg, fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder.

På Marathon kommer flera bostadstyper att finnas representerade. De minsta ettorna är på 23 kvadratmeter. De största lägenheterna är på 65 kvadratmeter och är tänkta åt tre studenter i ett så kallat kompisboende, där hyresgästerna delar kök och badrum men har egna rum.
– Vi har en mycket klar bild av hur våra hyresgäster vill bo, och det enkla svaret på det är ”varierat”. Det viktigaste är att det finns ett väldimensionerat kök och möjligheter till socialt umgänge. Jag tycker att vi har hittat en optimal lösning på Marathon, avslutar Magnus Cederberg.

Preliminär hyressättning på Marathon

Snitthyran är baserad på följande månadshyror för de dominerande lägenhetstyperna:

3 800 – 4 900 kr för en etta (23 – 30 kvm)

5 000 – 7 400 kr för en parlägenhet (29 – 47 kvm)

6 100 – 7 900 kr för en kompislägenhet (38 – 50 kvm)

8 900 – 9 500 kr för en trerumskompis (58 – 65 kvm)

Räknat på samtliga lägenheter blir månadskostnaden per boende i snitt ca 3 300 kr.

I hyran ingår bredband, el, värme samt varm- och kallvatten.

Annons