Sponsrat Sponsrat

Att tänka på då du ska välja gardiner

Det är inte fel att köpa gardiner för att piffa upp hemmet lite. Med gardiner kan du göra om ett rum på ett helt nytt sätt. Dock finns det en del saker att tänka på då du ska köpa gardiner online. Det är viktigt att du mäter dina fönster. Det så att gardinerna kommer att passa. Det är inte snyggt om de hänger för högt upp eller släpar i backen. Inte är det så snyggt heller om de är för smala så att de inte täcker fönstret. Det kan vara idé att satsa på måttanpassade gardiner så att det blir bra.  Bland vanliga misstag när man hänger upp sina gardiner är att man hänger dem för tätt eller för långt. Att ha fel längd på dem är även det vanligt. Så fram med måttbandet före du köper hem dem!

Uppdaterad 2020-11-03
Publicerad 2020-10-26
Hur du ska hänga dina gardiner

Det du ska börja med att göra är att studera det fönster som ska få nya gardiner. Vad har fönstret för form och hur mycket ljus släpper det in? Om du hänger dina gardiner för nära sidorna på fönstret så kan det kännas som om fönstret blir mindre i storlek. Täck inte över dem, utan det är bättre att dra gardinerna så mycket du kan åt sidorna. Det ger dig mer ljusinsläpp så väl som att du då visar upp dina snygga gardiner på ett bra sätt. Sedan kan du så klart mixa eller byta ut gardinhängningar. Det finns ju olika typer av gardiner som de med knytband, med veckband, hällor, öljetter, kanaler och mycket mer.

Häng inte gardinerna för lågt

Många önskar att ha det högt i tak, då det ger en känsla av lyx. Du kan med hjälp av gardinernas upphängning få det att se högre upp än vad det är. Det genom att sätta gardinstången högt upp, så nära taket som möjligt. Ett vanligt misstag är att man sätter sina gardinstänger alldeles för lågt. De flesta monterar upp den i kant med ovansidan på fönstret. Det är bättre att montera den högre upp. Du kan även skippa stången helt och istället satsa på att ha en skena i taket. Då skapar du rymd samt att det blir ett intryck av att rummet är högre.

Välj rätt storlek

Det kan se ganska lustigt ut om du valt gardiner som är alldeles för korta. Är det gardiner som är för långa så veckas de på golvet samt samlar på sig en massa damm, vilket inte heller är så kul. Det bästa är att du mäter korrekt från början och ser till så att du anpassar dina gardinlängder efter de måtten. Hellånga gardiner bör nästan nå ditt golv, men de ska inte släpa i backen. Om du har ett ganska stort fönster så kan du med fördel ha fler gardinlängder än bara en på var sida. Du kan ha två på var sida. En i mitten med om du har ett fönster som är mycket brett. Sedan, glöm inte att stryka dina gardiner innan du hänger upp dem!

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in