Finans

Pressat XXL ber om mer pengar

Rörelseresultatet för sportkedjan XXL för det tredje kvartalet väntas uppgå till 130-135 miljoner norska kronor. Det är en minskning med omkring 30 procent jämfört med samma period i fjol.

Publicerad 2019-10-15

Intäkter under tredje kvartalet väntas hamna i storleksordningen 2 470 miljoner norska kronor, med en bruttomarginal på cirka 37 procent. Ebitda-resultatet väntas landa i intervallet 135-135 miljoner norska kronor, exklusive IFRS 16-effekt. Tredje kvartalet påverkas av fortsatt negativ jämförbar tillväxt, som uppgick till cirka minus 4 procent, främst tyngt av den norska verksamheten, enligt den preliminära bokslutsrapporten.

För att stärka sin balansräkning har XXL fått in åtaganden för en nyemission på cirka 400 miljoner norska kronor riktad till bolagets största aktieägare Dolphin, Altor, Ferd, Odin och Arctic Funds. Vidare kommer styrelsen att föreslå en efterföljande emission, garanterad av Altor, på cirka 100 miljoner norska kronor till aktieägare som inte omfattas av den riktade emissionen. Teckningskurs i båda emissioner är 15 norska kronor per aktie. 

Efter emissionerna blir Altor den största aktieägaren i XXL och därför föreslås att nuvarande styrelsemedlem Hugo Maustad blir ny styrelseordförande medan nuvarande ordförande Oivind Tidemandsen ska fortsätta som ordinarie ledamot.

Fokus är att förbättra balansen mellan tillväxt och bruttomarginal samtidigt som lagret ska minska. 

Fullständig rapport publiceras den 23 oktober. Då kommer också en strategiuppdatering.

 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in