Pressade banker lockar Nordnets kunder 

Swedbank är utan vd, sänker utdelningen och hotas av gigantiska böter. Men Nordnets kunder trycker på köpknappen.

Uppdaterad 2019-08-01
Publicerad 2019-07-31

Storbankerna har under många har tjänat mycket pengar och haft en mycket stark position på marknaden. Men under de senaste åren har deras position sakta men säkert blivit svagare när både nischbanker, betalbolag, bolåneutmanare och andra fintechbolag  attackera den förr så trygga affärsmodellen.

Swedbank hör till de banker som gått allra bästa de senaste åren. Men efter anklagelserna om penningtvätt i Baltikum har banken haft det tufft. Aktiekursen har dykt, det finns ingen ny vd på plats efter sparkade Birgitte Bonnesen, utdelningen sänks. Och banken vet inte hur stora böter man riskerar att få i spåren av penningtvättskandalen. I det läget trycker Nordnets kunder på köpknappen, aktien är nätbankens mest köpta under juli.

Att Swedbank sänkte utdelningen var inte förvånande med tanke på bland annat hotet om böter. Direktavkastningen, som ju varit en stor anledning att äga bankaktier, påverkas därmed ganska ordentligt, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet i en presskommentar.

Rapporten för det andra kvartalet var bra, och många ser fortfarande chansen att köpa in sig i en lönsam bank till rabatt. Men utdelningssänkningen tycker jag visar på den osäkerhet som finns runt aktien. Också Nordea ser över utdelningen, samtidigt som sektorn tampas med höga kostnader, ny konkurrens och nya risker, säger Frida Bratt.

Nordea var Nordnets näst mest köpta aktie under juli. De två mest sålda aktierna under juli var Sweco och Nordic Entertainment Group.

Platsannonser