FinansNyhet

Postkodlotteriet överger Östermalmsvåningarna

Publicerad

Flyttar från det jättelika lyxkontoret på fashionabla Torstenssonsgatan i Stockholm.

Martin Lindgren

Postkodlotteriet flyttar vid årsskiftet från sina tre våningsplan på Torstenssonsgatan 3 på Östermalm i Stockholm till nya större lokaler i Waterfront Building vid Centralstationen i Stockholm.

Det nuvarande kontoret, som utgör 1100 kvadratmeter, är för närvarande till salu som bostadsrätter, med Jan Kilgren på Oscars som mäklare. Mäkleriet sålde tidigare i år bostadsrätter i det så kallade Bünsowska huset på Strandvägen i samma förening – som utgör hela kvarteret – och enligt Kilgren såldes bostäderna för ett rekordpris: 175.000 kronor per kvadratmeter. Tidigare invånare: Skandias yppersta chefsgarnityr.

Av de våningar som säljs i samband med Postkodlotteriets flytt har hittills en sålts: en på plan ett, som såldes förra veckan. Kvadratmeterpriset är satt avsevärt lägre än i somras: för den 16-rummare på 570 kvadratmeter som ligger på det mellersta av Postkodlotteriets kontor, plan två, får man betala drygt 70.000 kronor per kvadratmeter. Förutom Postkodlotteriets tre plan (våning 1-3) säljs även nedre botten och vindsvåningen ut som bostadsrätter.

Annons

Fredrik Skärheden, pressekreterare på Postkodlotteriet, förklarar den förestående flytten med att man nu kommer att hamna i större och mer ändamålsenliga lokaler:

– Vi kommer att sitta på 2100 i stället för som nu på 1100 kvadratmeter, och dessutom på ett och samma plan.

Postkodlotteriet har 130 anställda som jobbar på kontoret i Stockholm, och dessutom en hel del externa medarbetare, enligt Skärheden.

Annons

– En stor del är vår kundservice, säger han om vad alla medarbetare gör.

Postkodlotteriet marknadsförs med välgörenhetsargument: på hemsidan visas exempelvis en intervju med SOS Barnbyars chef, och programledaren går med på att klippa håret för att en farmor ska köpa en lott för att rendera ”mer pengar till välgörenhet”.

Är det känsligt att ni sitter i lyxiga lokaler när verksamheten är välgörenhet?

Annons

– Nu ska vi hålla isär begreppen, säger Fredrik Skärheden, och fortsätter:

– Vi är ingen välgörenhetsorganisation, utan ett lotteri. Men vi har som uppgift att generera ett överskott till våra 35 förmånstagare, som är flertalet stora välgörenhetsorganisationer, exempelvis Cancerfonden, Barncancerfonden och Alzheimerfonden. Under 2010 fick de dela på 732 miljoner kronor.

Postkodlotteriets hyresvärd var fram till för sex månader sedan Diligentia, som sålde huset till hyresgästerna och den nybildade bostadsrättsföreningen. Hyresvärd i Waterfront blir fastighetsutvecklingsbolaget Jarl Asset Management, som anlitat Jones Lang LaSalle för förvaltning.

Hyresnivåerna är hemliga, säger Fredrik Skärheden och hänvisar till vanlig affärssekretess.

Deltagande i Postkodlotteriet sker främst genom att prenumerera på lotter, men även genom att delta i den ”Vem vill bli miljonär”-liknande frågesporten Postkodmiljonären som sänds i TV4. Att prenumerera på lotterna är inte en förutsättning för att delta: kvalificering sker genom att man ringer ett betalsamtal och svarar på en intäktsmaximerande enkel fråga – nu: vilket djur av albatrossen, örnen, kajmanen och tranan kan inte flyga? – och sedan på tio uppföljningsfrågor, eller genom att man ”castas”.

Fredrik Skärheden har inga siffror så här i mellandagarna, men bekräftar Realtid.se:s fördom att det spelas mera på Postkodlotteriet i glesbygden än i de kvarter som – fram till årsskiftet – delar postnummer med Postkodlotteriet.

– På det stora hela är vi riksrepresentativa, med något större täckning lite längre ut i spridda delar av Sverige, på ett generellt plan.

Lämnar fashionabla grannar

På samma svale som Postkodlotteriet bor Nathalie Schuterman, känd som mamma till modebloggarstjärnan Chloé Schuterman.

Mitt över gatan bor finansmannen och småbolagsklipparen Jesper Stevrin granne med Stockholmsbörsens bolagskommittés ordförande Adine Grate. Bolagskommittén beslutar på delegation av börsens styrelse om börskandidaters notering, och Grate har utslagsröst.

Annons