Annons

Annons

Portföljförvaltare: “Högst märkligt agerande av Kinnevik "

Investmentbolaget Kinnevik får hård kritik för kovändningen när det gäller den tidigare planerade försäljningen av portföljbolaget Millicom. Flera aktiemarknadsbedömare som Realtid har talat med uttrycker sin stora förvåning.

Kinnevik drar tillbaka sitt publika erbjudande om 11 miljoner aktier i mobiloperatören Millicom på grund av "rådande marknadsförhållanden", vilket bedömare tolkar som att Millicoms aktiekurs sjunkit mer än vad Kinnevik hade räknat med efter annonseringen av försäljningen.

Kinnevik skriver i ett pressmeddelande att ambitionen är att “utveckla portföljen mot en högre andel tillväxtfokuserade bolag, inkluderat genom att maximera avkastningen från en så framgångsrik och mångårig investering som Millicom”. Kinnevik drar även tillbaka flaggningen om lägre utdelningar eftersom försäljningen inte blir av.

– Kinneviks agerande framstår som högst märkligt, och för Millicom finns ”överhänget” av aktier kvar. En lose-lose-situation? Jag är inte speciellt imponerad av Kinneviks strategiska tänkande i den här frågan, säger en portföljförvaltare, som vill vara anonym, till Realtid.

Annons

Annons

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, säger att Kinneviks hantering och kovändning runt Millicom är “oseriös”.

– Jag är förvånad. Vad hade de väntat sig? Det är en ganska stor post som ska skiftas ut i ett läge där det varit ganska rörigt kring Millicom, vilket kanske gör att intresset inte är jättestarkt och där aktiemarknaden i övrigt är tämligen svajig, det borde man ha räknat med.

– Den stora frågan är vad som händer nu, vad är planen framåt. Nu sitter de med svarte petter och alla vet om det. Nu får man väl helt enkelt avvakta ett tag.

– Problemet är att Kinnevik missar att göra affärer där man sett en större potential i, säger Bornold. 

Även portföljförvaltaren nämner att Kinnevik har något begränsad kapacitet för nya investeringar på kort sikt och hänvisar till att försäljningen av aktier skulle givit Kinnevik drygt 5 miljarder kronor som nu är upplåsta i Millicom.

Millicoms aktiekurs sjönk cirka 9 procent dagen efter att försäljningen hade meddelats. Aktiekursen stiger runt 6 procent på torsdagsmorgonen men är ändå drygt 5 procent lägre än före beskedet om försäljningen i början av juni. Kinneviks aktiekurs sjunker med knappt 2 procent på torsdagsmorgonen.

Realtid har sökt Kinnevik för en kommentar. Till Dagens Industri säger Kinneviks vd Georgi Ganev säger att syftet varit att komma åt amerikanska investerare men konstaterar att marknaden inte nappade.

– Vi tycker inte att det pris vi har fått är tillräckligt attraktivt, säger Georgi Ganev till tidningen. 

 

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons