Finans Nyhet

Pokerklubbar polisanmäls

Publicerad

Lotteriinspektionen har fått upp ögonen för det ökande intresset för pokerspel och polisanmäler en olaglig pokerklubb i centrala Stockholm för brott mot lotterilagstiftningen. Samtidigt polisanmäler inspektionen flera pokersidor på internet.

– Åtminstone en av sidorna på nätet bedriver pokerspel och har, så vitt vi kan se, sitt säte i Sverige, säger Lotteriinspektionens jurist Jessica Jeppsson till TT. De övriga misstänker vi för att förmedla kontakt med en fysisk spelklubb i centrala Stockholm.

Lotteriinspektionen har flera uppgifter om olagliga spelklubbar i landet. Men den har valt att polisanmäla en klubb i centrala Stockholm, bland annat för att ha ordnat en pokerturnering.

Där är uppgifterna så konkreta att vi tycker att det är värt en anmälan och att polisen bör utreda vad som försiggår. Mot de andra är uppgifterna än så länge för vaga, säger Jessica Jeppsson.

Annons

– Eftersom intresset är så stort och växande tycker vi att det är dags att polisen tar tag i frågan, fortsätter hon.

Anmälan är intressant och vi kommer att gå vidare, men det är svårt att komma åt verksamheten. Att spela är inte olagligt, men att anordna spelet är det, även om straffet bara handlar om böter, säger Johan Pesula, expert inom Stockholmspolisen på svartklubbar i Stockholm.

– När vi lyckas stänga en klubb handlar det om att vi hittat annan brottslig verksamhet som vapen eller narkotika, fortsätter han.

Annons

Just nu känner han till två verksamma spelklubbar i centrala Stockholm. Sedan 90-talet har ett tiotal klubbar etablerats, men stängts när brottslig verksamhet upptäckts och deras hyreskontrakt sagts upp.

Enligt Lotteriinspektionens årsrapport spelar ungefär 50.000 svenskar regelbundet poker på internet.

Svenska Spel, som nyligen fick nobben till att starta pokerspel på nätet, brukar beräkna det samlade internetspelandet till cirka sex miljarder kronor om året. Det mesta går till internationella spelbolag som anordnar allt från vadslagning och sportspel till poker och kasinospel.

Annons

Hur mycket som går till just poker vet ingen, men internationellt är poker snabbt på väg att bli det största spelet på nätet. Analysföretaget Media and entertainment consulting network beräknar världsomsättningen till hisnande 420 miljarder kronor i år. 1,5 miljoner spelare finns registrerade hos de omkring 200 ”pokerrum” som finns på internet.

Spelbolaget Expekt, ägt av svenskar men placerat på Malta och i London, ökar omsättningen på sitt pokerspel med 25 procent i månaden.

Tv driver på intresset, pokertidningar startas och varje dag får Lotteriinspektionen förfrågningar från folk som vill starta klubbar eller ordna pokerturneringar.

Alltihop högst olagligt enligt lotterilagstiftningen.

TT

Annons