Finans Nyhet

Pokerjätte stäms för miljardbedrägeri

Publicerad

Den amerikanska regeringen anklagar männen bakom en av världens största pokersajter, Full Tilt Poker, för bedrägeri i miljardklassen.

– Full Tilt var inte ett lagligt pokerbolag, utan ett globalt pyramidspel, säger den federale åklagaren Preet Bharara till Wall Street Journal.

Det amerikanska justitiedepartementet går till hårt angrepp mot pokerstjärnorna Howard Lederer, Christopher Ferguson och Rafael Furst som i en stämning anklagas för att ha svindlat Full Tilts kunder på 300 miljoner dollar, motsvarande 2 miljarder svenska kronor.

Enligt stämningen ska pokertjänstens 23 ägare ha plockat ut 444 miljoner dollar under årens lopp samtidigt som kundernas tillgångar gick upp i rök. Pengaflödet till ägarna ska ha fortsatt trots att de borde ha insett att bolagets finansiella problem var akuta.

Annons

Den 31 mars var bristen i verksamheten 330 miljoner dollar, skriver Wall Street Journal.

Stämningen är den senaste utvecklingen i det krig mot pokeroperatörer som amerikanska staten trappade upp i våras då en rad pokersajter stängdes ner och fick sina tillgångar frysta.

Full Tilt Poker fortsatte dock att bedriva verksamhet utanför USA trots den akuta kapitalbristen. Tjänsten stoppades senare under sommaren.

Annons

På den svenska delen av sajten får kunderna meddelandet: ”Vi beklagar men systemet är nere för tillfället. Vänligen prova igen senare.”

Rafael Fursts advokat David Angeli kommenterar stämningen i Wall Street Journal. Hans klient förnekar brott.

– Han agerade alltid i vad han trodde var det bästa för spelarna och Full Tilts intresse överlag, säger han till tidningen.

Annons

Full Tilt Poker gick ut med ett pressmeddelande den 30 augusti där bolaget sade sig arbeta med att hitta ny finansiering.

Sex tänkbara investerare uppges ha tittat på bolaget, inklusive hedgefonder och en ej namngiven investmentbank ska ha anlitats för att hitta nya pengar.

På Full Tilt Poker är man närmast chockad av den amerikanska statens agerande och hävdar att alla kundmedel var säkrade fram till frysningen den 15 april i år.

Annons