Finans Nyhet

Pokeraktier synas

Publicerad

Partygaming säljer ut 20 procent av bolaget på Londonbörsen, men farhågor om att USA kan komma att förbjuda pokerspel på nätet, ökad konkurrens bland spelbolag och risk för pengatvätt genom Partygamings websajt Party Poker, har tvingat ned introduktionspriset på aktien.

Spelbolaget Partygaming planerar sälja ut drygt 20 procent av bolaget på Londonbörsen, vilket bara för en vecka sedan förväntades ge bolaget ett börsvärde på cirka 10 miljarder dollar.

Men en ökad skepticism bland fondförvaltare har drabbat Partygaming och priset som ursprungligen sattes på aktien inför introduktionen har justerats ned. Bedömare menar att bolagets börsvärde efter försäljningen kommer att landa på mellan 8 och 9,2 miljarder dollar.

Nedjusteringen av introduktionspriset beror främst på amerikanska senatorers försök att förbjuda spel på internet i USA, vilket bekymrar de institutionella investerna. Majoriteten av spelarna på Partygamings websajt Party Poker, världens överlägset största pokernätverk och bolagets främsta vinstmaskin, är nämligen amerikaner. Mellan 85 och 90 procent av intäkterna kommer från USA.

Annons

– Problemet med det här bolaget är att dess verksamhet inte uttryckligen är illegal, men inte heller självklart laglig, säger en institutionell investerare till The Guardian.

Men det är inte bara juridiska frågor som bekymrar potentiella investerare. Även ökad konkurrens bland spelföretag, förekomsten av samarbete mellan pokerspelare och farhågor om att Party Pokers websajt kan komma att användas för att tvätta svarta pengar, har tvingat ned introduktionspriset på aktien.

En institutionell investerare hävdar också att han i princip skulle kunna tänka sig att investera i Partygaming, men att han har problem med att det primära motivet till börsintroduktionen är att grundarna vill sälja aktier och casha hem vinster som blivit möjliga tack vare den snabba tillväxten av pokerspel på internet.

Annons

– Det främsta syftet med börsen ska ju vara att dra in pengar till bolaget, säger han till The Guardian.

Annons