FinansNyhet

PMI–tjänster sjönk i oktober

Publicerad

PMI–tjänster sjönk i oktober till 68,0.

Realtid.se

Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn, PMI–tjänster, sjönk i oktober till 68,0 från 69,6 i september. Det skriver Swedbank. Det är dock fortsatt hög fart i tjänstesektorn och PMI-tjänster är långt över det historiska snittet om 56,0.

Nedgången drevs av orderingången för följt av leveranstider och affärsvolym. Samtidigt nådde delindex för sysselsättning den högsta nivån sedan hösten 2018. Det visar att nyanställningsbehovet i tjänstesektorn har stärkts ytterligare under hösten. Index för leverantörernas insatsvarupriser i tjänstesektorn nådde en ny rekordnivå i oktober (90,3) samtidigt som index för leveranstider noterade den nästa högsta nivån i indexets historia (86,6).

Störningar i leveransflödena har blivit en växande utmaning även för tjänsteföretagen men också en väckaklocka om att säkra och se över företagets leveransstruktur, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Annons

Silf/Swedbanks PMI-Composite index sjönk till 67,0 i oktober från 68,2 i september och är fjärde högsta nivån i indexets historia.

Annons