FinansNyhet

PMI–tjänster ner till 64,7 i augusti

Publicerad

Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn, PMI–tjänster, sjönk till 64,7 i augusti från 69,1 i juli.

Marlène Sellebråten

Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn, PMI-tjänster, sjönk till 64,7 i augusti från 69,1 i juli. Trots fallet är PMI–tjänster över 60-nivån för åttonde månaden i rad och långt över dess historiska genomsnitt (55,8). Det framgår av ett pressmeddelande.

– Även om expansionen tappade fart i augusti är det fortfarande en övervikt av företag som uppvisar en ökad aktivitet samtidigt som affärsplanerna stiger inte minst nu när coronarestriktionerna gradvis dras tillbaka, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en presskommentar.

Delindex för orderingång och affärsvolym bidrog till nedgången i PMI-tjänster under augusti med sammantaget 4,7 indexenheter och delindex för leveranstidermed ett positivt bidrag om 0,3 indexenheter. Delindex för sysselsättning var i stort sett oförändrat.

Annons

Index för leverantörernas insatsvarupriser är kvar på historiskt höga nivåer och visar att stigande insatsvarupriser är utbrett i tjänstesektorn även om indexet dämpades i augusti till 75,7 från 80,7 i juli.

– Silf/Swedbanks PMI-Composite index noterades till 63,4 i augusti jämfört med 67,8 i juli. Det betyder att näringslivet fortsätter att expandera men inte i samma takt som tidigare. Det är framför allt i industrin som takten har dämpats medan den snarare har stärkts i tjänstesektorn under de senaste tre månaderna, säger Jörgen Kennemar.

Annons