Konjunktur

PMI sjönk i november för andra månaden i rad

PMI sjönk till 63,3 i november men är över det historiska snittet om 54,8 för femtonde månaden i rad, vilket visar en robust industrikonjunktur.

Publicerad 2021-12-01

Purchasing Managers Index, PMI-total backade i november för andra månaden i rad, till 63,3 från 64,2 i oktober. Nedgången i november var större än i oktober drivet av delindex för sysselsättning följt av leveranstider och orderingång, skriver Swedbank i ett pressmeddelande. Att inköpsindexet är över det historiska snittet (54,8) för femtonde månaden i rad visar samtidigt på en fortsatt robust svensk industrikonjunktur, enligt Swedbank.

– Ökad smittspridning i Europa och utbudsstörningar i leverantörsleden har hittills inte hindrat industrin från att växa även om nedåtriskerna inte kan negligeras om nya restriktioner skulle införas, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en skriftlig kommentar.

Vidare var produktionsplanerna expansiva och "nådde i november en ny årshögsta nivå", noterar Swedbank. Detta tyder på en fortsatt positiv syn på konjunkturen hos industriföretagen.

– Kostnadstrycket i industrin är stigande även om index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser avtog något i november (93,6) efter rekordnivån i oktober. Aldrig tidigare har vi sett så höga indextal under så lång tid, vilket tenderar att leda till fortsatt höga producentprisökningar de närmaste månaderna, fortsätter Jörgen Kennemar. 

Inköpschefsindex (PMI) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Undersökningen gjordes mellan 10–25 november.

Platsannonser

Logga in