Konjunktur

PMI: Återhämtning på bred front

Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) ökade i juli till 54,8 från uppreviderade 50,9 i juni.

Publicerad 2020-08-05

Det är tredje månaden i rad som indexet stiger och är nu på den högsta nivån sedan februari i år. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Det är glädjande att aktiviteten i tjänstesektorn har förbättrats så snabbt även om tolkningen av juliutfallet normalt sett är mer osäkert delvis på grund av semestereffekter. För att vara mer säker på om det är en varaktig återhämtning behöver vi mer data, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en skriftlig kommentar.

Samtliga delindex gav ett positivt bidrag till PMI-tjänster i juli, där fyra av tre index noterades i tillväxtzonen. Undantaget är sysselsättningen som för sjätte månaden i rad hamnade utanför tillväxtzonen även om indexet fortsatte att stiga från bottennivån i april.

Tjänsteföretagens affärsplaner blev något mindre optimistiska i juli och indexet sjönk till 51,1, men fortsätter att vara i tillväxtzonen för andra månaden i rad.

Silf/Swedbanks PMI-Composite index steg till 53,7 i juli från uppreviderade 50,0 i juni, vilket är den högsta nivån på fem månader.

– Det står allt mer klart att konjunkturen i näringslivet har ljusnat under de senaste månaderna men hittills har effekterna på sysselsättningen varit blygsam även om nedgången har bromsats upp, säger Jörgen Kennemar.

Platsannonser