Snabbfakta

Sista ansökningsdag

04 oktober 2021

Ort

Stockholm

Har du frågor om tjänsten?

Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Wiveka Burvall på telefon 08-787 07 21.

Vill du arbeta operativt med avveckling och transaktioner och samtidigt vara med och utveckla processer och arbetssätt med inriktning på system, automatisering och effektivisering på Riksbankens Banking Operations? Då är detta en tjänst för dig!

VI ERBJUDER DIG utmanande arbetsuppgifter i en händelserik miljö där Sveriges ekonomiska utveckling står i fokus. Hos oss får du kunniga och engagerade kollegor och stor möjlighet till kompetensutveckling.

DET HÄR GÖR DU HOS OSS

Hos oss får du arbeta med clearing, avveckling, avstämning, registreringskontroll och rapportering av värdepapperstransaktioner (post-trade processing). Förutom att delta i det löpande operativa arbetet tillsammans med övriga medarbetare på Banking Operations är du också med och utvecklar och underhåller enhetens processer och arbetssätt. Det är därför viktigt att du har mycket god kännedom och kunskap om system för hantering av finansiella transaktioner. Du medverkar även i olika projekt och arbetsgrupper inom avdelningen. Enheten är bemannad alla bankdagar mellan 06:30 och 18:00 och tjänstgöringen är därför delvis schemalagd.

DITT TEAM

Banking Operations (BO) är en enhet inom avdelningen för marknader (AFM) och ansvarar för clearing och avveckling av Riksbankens finansiella transaktioner i samband med förvaltningen av guld- och valutareserven och i det operativa genomförandet av penningpolitiken. Detta omfattar svenska och utländska värdepappersaffärer, futures, deposits, valuta, emissioner av riksbankscertifikat, penningpolitiska repor och likviditetsstöd m.m. BO ansvarar även för att tillhandahålla korrespondentbankstjänster och utföra betalningar i svenska kronor åt centralbanker och internationella organisationer. BO hanterar även säkerheter som lämnas till Riksbanken för krediter i betalningssystemet RIX.

AFM:s uppdrag är att för Riksbankens räkning genomföra samtliga finansiella transaktioner, inklusive penningpolitiska marknadsoperationer, såväl i den löpande verksamheten som i ett finansiellt krisläge. För att Riksbanken ska kunna uppfylla sitt huvudsakliga mål är det centralt att AFM alltid kan utföra Riksbankens policyuppdrag med kort varsel. Hög beredskap sätter krav på operationell, finansiell och analytisk förmåga att genomföra krisåtgärder i svenska kronor och utländsk valuta. De löpande uppgifterna på AFM innefattar förvaltning av Riksbankens guld- och valutareserv, implementering av penningpolitiken, samordning av Riksbankens balansräkningsanalys, löpande marknadsbevakning samt tillhandahållande av korrespondentbanktjänster till andra centralbanker och internationella organisationer.

MER OM DIG

Vi söker dig som har en akademisk examen inom ekonomi, finans, systemvetenskap eller motsvarande. Du har stort intresse för, och erfarenhet av, den finansiella marknaden och arbete med avveckling av finansiella instrument, transaktioner och betalningsinstruktioner på t ex bank, fondbolag eller ett företags internbank. Du har också god kunskap om system inom värdepapperstransaktioner och betalningar (post trade), kunskaper om finansiella marknader och instrument samt goda kunskaper i finansiella affärssystem såsom SimCorp Dimension, SWIFT och Euroclear Sweden/VPC. Du har dessutom goda kunskaper i Office-paketet samt svenska och engelska i både tal och skrift, eftersom tjänsten innebär omfattande kontakter såväl inom Sverige som internationellt. Vi ser det som mycket positivt om du har erfarenhet av processutveckling och projektarbete.

Som person är du initiativtagande, analytisk och självgående. Du känner stort ansvar för dina arbetsresultat och du har förmågan att driva processer och strukturera och prioritera ditt arbete på ett effektivt sätt. Du har också ett gott omdöme, är noggrann och lägger stor vikt vid att hålla en hög kvalitet i ditt arbete. Samtidigt är du nyfiken, bra på att arbeta på ett flexibelt sätt och ser möjligheter i förändringar. Du är också bra på och tycker om att samarbeta, kommunicera och ge god service.

MER OM TJÄNSTEN

Tjänsten är en tillsvidareanställning med tillträde enligt överenskommelse. Tjänsten är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande registerkontroll och särskild personutredning kommer att göras på slutkandidaten. Då tjänsten är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Logiska tester och arbetsprov kan komma att ingå som en del av rekryteringsprocessen. Vi genomför också bakgrundskontroller på slutkandidaterna, vilket innebär att du lämnar in examensbevis eller annat dokument som styrker din utbildning och vi kontrollerar att dessa stämmer. Du kan läsa mer om hur det fungerar när du söker jobb på Riksbanken här.

ATT JOBBA PÅ RIKSBANKEN

Riksbanken ser till att pengarna behåller sitt värde över tid och att betalningar kan ske säkert och effektivt. Vi ger också ut Sveriges sedlar och mynt. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för en stark och säker ekonomi. Huvudkontoret är beläget på Brunkebergstorg mitt i centrala Stockholm. Som anställd på Riksbanken tar du del av bra förmåner som bland annat generösa semestervillkor, möjlighet till ledarledda träningspass och gym, subventionerad lunch i personalmatsalen, friskvårdsbidrag och subventionerad massage. Läs mer om våra förmåner här. Följ oss även på linkedinfacebook och twitter för att se våra senaste uppdateringar. Läs mer om hur det är att arbeta på Riksbanken här

INTRESSERAD?

Vi vill ha din ansökan med CV och personligt brev inklusive relevanta betyg senast den 4 oktober 2021. Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Wiveka Burvall på telefon 08-787 07 21. Vi ser fram emot att få kontakt med dig!

Vill du annonsera här?

På Realtids platsannons­marknad hittar du spetskompetens i branschen.

Logga in