Piratpartiet sprider sig till Danmark

För tre månader sedan startade en filial till Piratpartiet i Finland. Nu sker samma sak i Danmark. Partiet vill in i EU-parlamentet.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2008-05-21

Det är dataprogrammeraren Ole Husgaard som nu gått ut med att han har startat Piratpartiet i Danmark. Husgaard meddelar på Piratgruppens forum att han har valts till ordförande för partiet.

I startskedet har partiet "valt att piratkopiera det svenska piratpartiets program. Så småningom ska det danska partiet dock få till eventuella justeringar i partiprogrammet om det skulle behövas för att passa danska förhållanden bättre. Beslut tas vid partiets första landsmöte.

Om allt går enligt planerna ska en hemsida, inklusive ett forum, vara uppe inom några dagar.

Ola Husgaard skriver i Piratgruppens forum:

"Det skulle egentligen ha utannonserats först om en eller två veckor, när vi har fått upp en hemsida. men det är ju svårt att hålla en hemlighet på nätet."

Ordförande Husgaard vill föregå eventuella felaktiga rykten genom att undgå missförstånd redan i ett tidigt skede.

Han påpekar i foruminlägget att pengar inte ska vara något hinder för att gå med i Piratpartiet. Ett års medlemskap kostar 30 danska kronor men det går bra att betala mer.

"Jag förväntar mig att vi på sikt kommer att uppfattas som en seriös politisk aktör, som medierna vill vända sig till när devill ha en alternativ synpunkt i förhållande till upphovsrättslobbyn och de existerande politiska partiernas perspektivlösa inställning till det informationssamhälle vi är på väg in i. På längre sikt förväntar jag mig också att vi ställer upp i val, både lokala val, till Folketinget och till EU-Parlamentet."

Värnandet om den personliga integriteten uppges vara en av de viktigaste punkerna på partiets agenda. Partiet vill ändra lagen så att ickekommersiell, personlig fildelning och kopiering av upphovsrättskyddat material är tillåtet. Copyright ska bara gälla i kommersiella sammanhang och blott i fem år från verkets utgivningsdatum.

Det danska Piratpartiets mål är att inte placera sig på den vanliga politiska vänster-höger-skalan. Integrations- och skattepolitik tar partiet inte ställning till.

Piratpartiet i Sverige bildades 2006. Ordförande och partiledare är it-konsulten Rickard Falkvinge, 36 år. I valet 2006 fick Piratpartiet 34.918 röster, eller 0,63 procent av samtliga röster. Röstframgångarna gjorde Piratpartiet till Sveriges tionde största parti.

Det finska partiet Piraattipuolue har sin första kongress den 24-25 maj i Tammerfors.

Källor: Piratgruppen, computerworld.dk, Piraattipuolue.

Platsannonser

Läs allt innehåll på sajt med Realtid Premium
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in