Finans Nyhet

”Pirate Baypengar var inte till mig”

Publicerad

Peter Sunde berättar för Realtid.se att han tagit emot pengar för annonser på The Pirate Bay – men inte åt sig själv.

Det kan ändå vara brottsligt, säger åklagaren.

Nu medger Peter Sunde att han tagit betalt för annonser på The Pirate Bay genom sitt konkursade konsultbolag HAIQ – vilket han förnekat i förhör med polisen.

– Det som jag fakturerat för The Pirate Bay, för bolaget, det är inte sådant som jag tagit själv. Det utländska annonsbolaget har velat driva in pengar från Eastpoint. Det har inte gått på grund av kronofogden. Då hjälpte jag till med det för att jag hade ett svenskt bolag, säger Peter Sunde till Realtid.se.

Annons

Pengarna kom från annonser på The Pirate Bay?

– De skulle sälja annonser genom The Pirate Bay, ja. De har bara gått via mitt bolag.

Därmed gör sig Peter Sunde enligt åklagaren Håkan Roswall skyldig till åtminstone medhjälp till det brott han är åtalad för.

Annons

Peter Sunde vågade inte berätta om pengarna förrän nu, fastän polisen visat honom kontoudrag från SEB och Bankgirocentralen med betalningar på ett par hundra tusen kronor.

– Jag är sjukt nervös när jag sitter i förhör. Men jag har kollat upp det i efterhand. Det stämmer.

Tog du några av pengarna själv?

Annons

– Nej, precis.

Men om Peter Sunde tagit pengarna själv eller ej spelar ingen roll.

– Det viktiga för mig är att Sunde har fakturerat, säger Håkan Roswall.

– Medhjälp består i en mängd olika saker, bland annat att finansiera sajten. Har man aktivt fungerat som indrivare, plockat in pengar till sajten, så är det en handling som mycket väl kan falla inom ramen för medhjälp.

I ett polisförhör i november mindes Peter Sunde inte att han tagit emot pengar för annonser på The Pirate Bay. Han kunde inte heller visa upp någon bokföring för sitt företag HAIQ.

Då fick Håkan Roswall hjälp från bankerna.

Förhörsledaren: Ditt företag HAIQ fått intäkter på 2.100 kronor?

Peter Sunde: Nåt sånt där.

Förhörsledaren: Åklagaren har gått och kollat mot… bankerna, bankgirocentralen om överföringar som har gjorts. Och där framgår att du har fått… överföringar Crystone, Eastpoint då.. på belopp 68750, 92500, 37500…

Peter Sunde: Som sagt det kommer jag inte ihåg.

Åklagaren Håkan Roswall säger att de fyra åtalade ”tillsammans och i samförstånd” gjort sig skyldiga till intrång i upphovsrätten. Det utrycket använder åklagaren för att de inblandade inte ska komma undan med att skylla på varandra.

Tills nu har alla åtalade valt att tiga för polisen. Peter Sundes medåtalade Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg och Carl Lundström berättade inte heller om annonspengarna i förhören.

Men visst fanns det intäkter.

Pengarna gick enligt Peter Sunde själv vidare till Daniel Odeds schweiziska bolag Random Media.

– Oded bad mig helt enkelt om att hjälpa till, för att vi känner varandra privat, säger Peter Sunde.

Daniel Oded är inte åtalad. Peter Sunde säger att han inte känner till mer pengar än vad polisen visat för honom.

– Till mitt bolag är det bara de pengarna.

Och till andra bolag?

– Det vet jag inte.

Men medgivandet kommer för sent för att rädda HAIQ. Företaget skönstaxerades eftersom Skatteverket aldrig fick något livstecken från Peter Sunde. Istället blev det konkurs i november 2006.

De 167 verifikat som enligt konkursförvaltaren utgör bokföringen nämnde inget om annonspengar. Det handlar enligt honom om kvitton för ”restaurangnotor, resor, taxi, bensinköp, inköp av diverse möbler, husgeråd m m”.

Peter Sunde säger att han aldrig dök upp i tingsrätten i Malmö eftersom han var sjuk.

Något datum för rättegången om The Pirate Bay är inte bestämt.

Detta har hänt

Peter Sunde, presstalesman för The Pirate Bay och enligt åklagaren en av hjärnorna bakom världens största sajt för fildelare, står åtalad för att ha länkat till musik och film som skyddas av upphovsrätten.

Peter Sunde har i förhör hos polisen upprepat att han inte har någon annan koppling till The Pirate Bay än att vara presstalesman. Han har inte bidragit till att förmedla filer genom The Pirate Bay.

Han hävdar också att det inte är olagligt att länka till filer med musik utan medgivande från skivbolaget som äger upphovsrätten. Själva filerna finns uppstyckade i delar på användarnas hårddiskar – inte hos The Pirate Bay.

Dessutom hävdar han att han inte själv tjänat några pengar på The Pirate Bay.

Men enligt åklagaren Håkan Roswall har Peter Sunde tagit emot pengar till sitt företag HAIQ från Eastpoint och Crystone, företag som sålt annonser på The Pirate Bay.

________________________________

Annons