Piratbyrån tillbaka på nätet

Men hallå, Tobias Andersson på Piratbyrån, som i går åter fick upp sin sajt på nätet efter att ha varit försvunnen sedan The Pirate Bay-razzian. <pufftextlänk>Hur känns det att vara tillbaka?</pufftextlänk>

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-07-20

– Det kändes som att något saknades innan. Det är skönt att vara tillbaka med vårt riktiga forum, men tyvärr är forumet något inaktuellt. Vi har tyvärr bara en kopia från mars sparad.

Vad betyder hemsidan för er verksamhet?

– Den är viktig, men vi tycker samtidigt att man inte får förringa det brott mot yttrandefriheten som vi tycker att de som beordrat razzian begick. Det är uppenbart att Piratbyrån inte har med upphovsrättbrott att göra.

Era servrar är alltså inte tillbaka, när får ni dem?

– Ja, det undrar vi också. Vi håller på och förhandlar med kammaråklagare Håkan Roswall och tingsrätten, men ingenting händer.

Varför får ni dem inte?

– Vi vet faktiskt inte. Håkan Roswall vill inte säga någonting utan hänvisar till den rådande förundersökningen. Jag läste att han hade sagt att det låg något på Piratbyråns servrar som hade med The Pirate Bay att göra, men vi vet inte vad han menar.

Har ni fått några "välkommen tillbaka"-hälsning från Antipiratbyrån?

– Nej, det har vi inte. Vi har en kylig men smått vänskaplig ton mellan oss. De har ett jobb de gör för sina uppdragsgivare, vi förstår dem. De vill ha sin lön, helt enkelt. De är säkert trevliga.

Under uppehållet har ni även haft ett bråk med Bert Karlsson, vad handlade det om?

– Det kan man fråga sig. Han skrev ett debattinlägg i Aftonbladet där han raljerade totalt över piratrörelsen och ansåg sig finna någon koppling till högerextremister. Det var lite roligt skrivet av en person som kom in i riksdagen med ett främlingsfientligt parti (Ny Demokrati, Realtid.se:s anmärkning).

Hur har uppgifterna om att The Pirate Bays grundare tjänar miljonbelopp på sajten påverkat er trovärdighet?

– Jag tror inte det påverkar vår trovärdighet. De som tror att de tjänar miljoner har inte sett hur killarna ser ut, och vilka risiga jeans de har. Det rör sig om flera mellanhänder när det gäller The Pirate Bay och annonsbolagen tar en hel del av intäkterna.

Ni har även lanserat ett internationellt piratsamarbete. Vad går det ut på?

– Det är tänkt att inspirera grupper och personer i resten av världen att starta liknande grupper som Piratbyrån. Vi har tidigare inspirerat grupper i Norge och Danmark, och det är på gång i Schweiz och Finland. Men vi ser gärna att det även sprider sig till resten av världen. Men situationen ser olika ut på olika platser. Skulle vi starta upp i Brasilien skulle vi förmodligen satsa mer på patent på hiv-medicin än mp3. Tanken är att vi hjälper andra grupper med allt från serverplats till hur man handskas med media.

Hur handskas man med media?

– Man lär sig det ganska snabbt. Det gäller att ha koll på vilka man pratar med.

Vad tycker ni om de "fildelningsförsäkringar" som har lanserats?

– Personligen tycker inte jag att det behövs. Det finns en miljon svenska fildelare och bara ett fåtal har dömts till böter. Det är lite för tidigt att satsa på det där.

Är ni själva medlemmar?

– Nej, det är för tidigt.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in