FinansNyhet

Pippis pengar till skatteparadis

Publicerad

Junibacken ligger i tvist med svenska Skatteverket. Det slipper dock sagohusets ägare, som är baserat i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna.

Martin Schori

Genom att klassa sig som museum har Junibacken kunnat betala en lägre momssats, tills Skatteverket protesterade. Tvisten är ännu inte avgjord.

Junibackens ägare riskerar dock inte att få skattmasen på halsen.

Det har nämligen gjort precis som Pippis pappa: etablerat sig på en paradisö.

Annons

Lingfield AB, som är Junibackens moderbolag, ägs till 100 procent av offshore-bolaget Hammerwood Limited, baserat i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Hammerwood är i sin tur kontrollerat av holdingbolaget Elmwood Investment Holdings, som har sin bas i samma land.

Lingfield förvaltar värdepapper och är ett managmentbolag för stiftelsen Peder Sager Wallenberg Charitable Trust. Junibackens vinst – som år 2006 var tre miljoner – ska i slutändan hamna i stiftelsen.

Stiftelsen investerar bland annat i it-bolag och fastigheter i Sverige och USA, samt skänker pengar till utbildningsprojekt runt om världen.

Annons

Precis som Junibacken så har
Lingfield ekomiska problem. År 2006 blev det förlust – på 12,5 miljoner kronor. Detta beror, enligt årsrapporten, på en reservering för en nedskriven fordran på 16,6 miljoner, för ett företag som Lingfield tidigare varit involverad i ”på konsultativ basis”.

– Men det har inget med Junibacken att göra, säger Lingfields vd Hans Lindroth till Realtid.se.

– Lingfield är bara en liten del av stiftelsens verksamhet. Den grundades av Peder Wallenberg som lade in en en stor del av sin privata förmögenhet.

Annons

Enligt årsrapporten kommer dock Peder Sager Wallenberg Charitable Trust att ”avyttra sina aktiva investeringar” nästa år i framtiden.

– Stiftelsen har haft tillgångar i it-, real estate- och biotechbolag. Men jag har sålt många av dem, säger Lindroth.

Men det blir pengar till stiftelsen trots förlusten?

– Det ska det bli. Vi har flera långsiktiga åtaganden, till exempel med Harvard-universitetet.

Brittiska Jungfruöarna

Brittisk ögrupp och koloni i Karibiska havet. Totalt finns över 50 öar, där det bor 22.000 invånare. Huvudstad är Road Town.

År 2004 fanns drygt en halv miljon offshore-bolag registrerade på öarna. Hälften av statens inkomster kommer från de avgifter bolagen betalar in. Dessutom tillkommer skatter från de anställda inom finansindustrin.

Annons