Finans

Pioneer kan säljas innan jul

Italiens största långivare Unicredit tvingas sälja för att få in kapital.

Publicerad 2016-11-03

Unicredit-ägda kapitalförvaltaren Pioneer Investments är till salu och Italiens största långivare söker nu bindande bud med avsikt att genomföra affären innan jul. Det skriver Financial Times.

Det har spekulerats om en försäljning i flera månader och att stora fondbolag som Amundi är en av de potentiella budgivarna. Unicredit är under press att avyttra kapitalförvaltaren för att förbättra sina kapitalbuffertar på grund av den svåra krisen i den italienska banksektorn.  

Långivaren har redan tappat hälften av sitt marknadsvärde sedan början av året. Dessutom rankades den i botten i ett nyligen genomfört stresstest av European Banking Authority.

Sedan Jean-Pierre Mustier tillträdde som koncernchef har Unicredit avyttrat tillgångar som polska banken Pekao och Fineco. Pioneer står nu på tur - efter att ett potentiellt sammangående med Banco Santanders kapitalförvaltning gått i stöpet efter flera månaders förhandlingar - och de anställda väntar sig stora nedskärningar som resultat, enligt FT.

Amundi har redan bekräftat sitt intresse och andra potentiella köpare uppges vara australiensiska banken Macquarie och brittiska Aberdeen Asset Management.

 

Platsannonser