Fonder

Pimco: tillväxtmarknader är decenniets trade

Kapitalförvaltaren tror det är rätt läge att vara "bullish" efter tre års svaga resultat.

Publicerad 2016-02-26

Kapitalförvaltaren Pimcos dotterbolag Research Affiliates sällar sig till skaran av globala aktörer som börjar se möjligheter i tillväxtmarknader.

Det har varit en svår period för tillväxtländerna med flera år av dåliga resultat men investerare misstar det för svaga potentiella framtida avkastningar, säger Research Affiliates investeringschef Christopher Brightman i ett inlägg på Pimcos hemsida.

-- När vi tittar i backspegeln så kan vi konstatera att denna "bear market" i tillväxtmarknaderna har varit smärtsam. Men när vi tittar ut från vindrutan så erbjuder de här tillgångsklasserna den högsta potentiella avkastningen möjligt för dagens opportunistiska investerare. Flykten från tillväxtländerna är en utmärkt möjlighet och förmodligen decenniets "trade" för den långsiktiga investeraren, säger Brightman.

Ett utmanande år förra året har bidragit till att investerare blivit nervösa och sålt av sina mer riskfyllda innehav. Händelser som Kinas svaga tillväxt, spänningar i Mellanöstern, fallande råvarupriser och finanskriser i Brasilien och Ryssland har lämnat stora avtryck och skapat en genomträngande rädsla för tillväxtmarknader. Rädslan är förståelig men leder även till dagens attraktiva priser på tillgångar där, menar Brightman.

Positioneringen mot tillväxtmarknadstillgångar i Pimcos All Asset- samt All Asset All Authority-fonder ligger på 35 procent respektive 39 procent.

-- Vi är alltmer trygga i vår positionering i tillväxtländernas aktier och obligationer. Värderingarna, som är attraktiva både sett till deras individuella historier och relativt andra möjligheter i marknaden, gör tillväxtmarknader ännu mer attraktiva idag, säger han.

Ett av fondbolagen i Norden som delar den åsikten är Skagen, vars medgrundare och förvaltare av Skagen Kon-Tiki Kristoffer Stensrud sa till Realtid att folk är för negativt inställda. Just att de var undervärderade var något han tryckte på.

-- Vår uppfattning är att folk är för negativt inställda. Det är lite av vad man kan kalla ETF:ernas och indexinvesteringarnas förbannelse. Det där kan man ha ett helt föredrag om men i det långa loppet är tillväxtmarknader undervärderade. Mycket av den globala tillväxten och världens innovationer kommer från den delen av världen, sade han i en intervju med Realtid under Skagens nyårskonferens nyligen.

Platsannonser