Philip Asp, Head of Investment Banking, Nordea. Foto: Nordea
Philip Asp, Head of Investment Banking, Nordea. Foto: Nordea
Bank

Philip Asp: ”Rätt tillfälle att gå på börsen”

Nordeas chef för investment banking till Realtid om den urstarka IPO-marknaden.

Publicerad 2020-11-17

Nu är helt rätt läge för bolag att börsnoteras, det anser i alla fall Philip Asp, Head of Investment Banking, i en intervju med Realtid.

– Marknaden är stark, bara de senaste två-tre veckorna har ju börserna gått upp 10 procent, bland annat tack vare det amerikanska presidentvalet och positiva vaccinnyheter. Detta har lett till ett positivt sentiment med hög riskaptit, säger Philip Asp till Realtid.

Bolag börsnoteras nu i hög takt och enligt Philip Asp ligger Nordea just nu tvåa i IPO-ligan med 377 miljoner euro i deal value hittills i år. Strax före ligger Swedbank med 386 miljoner euro.

– Man ska komma ihåg att IPO-sammanställningar enbart ger en ögonblicksbild, men Nordea har hittills i år varit ledande arrangörer för tre av årets fyra största IPO:er, säger Philip Asp.

Att Nordea ligger så högt upp på listan tror han beror på Nordeas storlek.

– Vi är Nordens största bank, vi är det enda pan-nordiska huset och vi är lokala på alla fyra marknader. Dessutom har vi den största nordiska placingplattformen. Många internationella aktörer ser Nordea som sin främsta nordiska partner, givet den position som vi har, säger han.

För tillfället ansvarar Nordea för börsnoteringen av företaget Renewcell, som sysslar med återvinningsbar klädmassa åt textilindustrin. Senare i veckan ska man prissätta den danska EQT-ägda husproducenten HusCompagniet inför deras IPO. Nordea har även mandat för ytterligare IPO:er som inte ännu är kommunicerade och Philip Asp räknar med fler noteringar innan årsskiftet – även om en återkommande säsongsnaturlig inbromsning kommer att ske i slutet av året.

– När vi softsoundar intresset för IPO:er möts vi av stort intresse när det handlar om rätt bolag. Mycket talar för att det nu är rätt tillfälle att gå på börsen, i alla fall om man är väl förberedd, säger Philip Asp.

Ytterligare ett tecken på den starka investeraraptiten på primärmarknadstransaktioner är den mycket aktiva obligationsmarknaden, där Nordea tagit bolag som Scania, Epiroc, Heimstaden till DCM-marknaden bara den senaste veckan, och har flera transaktioner planerade för denna vecka.

– Det finns dock en osäkerhet vad gäller hur marknaden för nyintroduktioner påverkas framöver i spåren av den ökade smittspridningen och påverkan av nedstängningar. Där blir det också viktigt för riskviljan på marknaden hur nya potentiella stödpaket ser ut.

 

Platsannonser

Logga in